Jā, tas ir hibrīdkarš • IR.lv

Jā, tas ir hibrīdkarš

4
Marija Golubeva. Foto — LETA
Aivars Ozoliņš

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (A/P) uzsver, ka nelegālo migrantu krīze jārisina tā, lai ir gan robežas aizsargātas, gan cilvēktiesības ievērotas

Baltkrievijas diktators Lukašenko cenšas sariebt Eiropas Savienībai, ieplūdinādams Lietuvā un Latvijā migrantus no Irākas. Valsts prezidents Egils Levits pirms nedēļas paziņoja, ka Latvijas robežas aizsardzība ir absolūti pirmajā vietā. Taču cilvēki paliek cilvēki arī tad, ja viņus izmanto kā ieroci, atgādināja iekšlietu ministre Marija Golubeva, kad 16. augustā sarunājāmies tiešsaistē.

Irākas aviolīnijas apturējušas lidojumus uz Minsku uz nenoteiktu laiku. Vai prognozējat, ka tāpēc nelegālo imigrantu plūsma apsīks?
Tas ir atkarīgs no daudziem faktoriem, tajā skaitā no tā, vai Baltkrievija neorganizēs lidojumus no kādas citas valsts. Pašlaik nejūtam, ka būtu pazudusi nelegāli ieceļot mēģinātāju plūsma uz robežas.

Vai ir zināms, cik cilvēku Baltkrievijā vēl pošas nākt pāri robežai?
Precīzu publisku datu mums nav.

12. augustā pēc tikšanās ar ANO Bēgļu aģentūras pārstāvjiem rakstījāt, ka viņi saprot Latvijas īpašo ārpolitisko situāciju. Taču aģentūras pārstāve Elizabete Haslunda pauda satraukumu par to, ka Latvija piespiež robežšķērsotājus doties atpakaļ, un norādīja, ka piekļūšana teritorijai un iespēja lūgt patvērumu ir cilvēka pamattiesības arī tad, ja robežu šķērso ārpus likumā noteiktās kārtības. Par ko īsti sapratāties?
Sapratāmies par to, ka šis mums ir terminēts risinājums — uz laiku krīzes situācijā. Ka šis nav pastāvīgs risinājums, kas pēc būtības maina mūsu likumus un mūsu pieeju patvēruma jautājumā. Mēs visā pārējā Latvijas teritorijā, protams, neko nemainījām attiecībā uz tiesībām pieteikties uz starptautisko aizsardzību, runa ir tikai un vienīgi par pierobežu un tikai uz ļoti ierobežotu laiku. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu