Skaistuma skaņas • IR.lv

Skaistuma skaņas

Reinis un Krista Dzudzilo. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Māksliniekiem Reinim un Kristai Dzudzilo šī vasara ir radošiem darbiem pilna — tapusi opera Tagadne, izstāde Pieskarties saulei un citi darbi

Bildes no iestudējuma ir minimālistiski skaistas, tādā vidē jūs, iespējams, gribētu dzīvot. Un domāt. Laikmetīgā opera Tagadne, ko radījis komponists Krists Auznieks, ir viens no scenogrāfu tandēma Dzudzilo šā gada nozīmīgākajiem radošajiem pieturpunktiem — 14. un 15. augustā izrādi varēs skatīt kultūrtelpā Hanzas Perons. Opera skar laika tēmu, kas piesaistīja filozofijas un mākslas sintēzē ieinteresētos Dzudzilo. 

Jau tuvākajā laikā dzirdēsim arī par nākamo trijotnes kopējo projektu — tas saistīts ar Cēsu ebreju traģisko likteni pagājušajā gadsimtā. 

Pandēmija neseno Purvīša balvas finālistu plāniem nav pārvilkusi svītru, bet gan koncentrējusi vairākas ieceres īsā laika nogrieznī. Harmoniskais duo intervijas rāmējumā nomierina — prom no citiem viņi, šķiet, labi pavadītu mūžību, ko tur par pēdējo pusotru gadu.

Krista Auznieka darbs skar laika tēmu — komponistam šī kategorija ir svarīga, jūs intervijās esat sacījuši līdzīgi. Vai paši savu laiku esat tērējuši vislabākajā veidā?
Krista. Laiks mūs nenoliedzami interesē. Arī vizuālās mākslas darbos mēs domājam par laiku kā vienu no lielajiem jautājumiem, uz kuru meklējam atbildes vai kurā mums ir interesanti būt. Klusums vai laika apstāšanās kā veids, kā domāt par laiku, mums ir būtisks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu