Vienkārši un no sirds • IR.lv

Vienkārši un no sirds

Līga Elmane (pa kreisi) un Andra Katkeviča, Gusto dibinātājas. Foto — Ieva Salmane
Alise Zita Zeidaka

Tieksme pēc dabiskā un hobijs, kas pāraug biznesā, — tas ir stāsts par dabiskās kosmētikas uzņēmumu Gusto. Tā produkcija piesaista ar burvīgām smaržām un augstu kvalitāti, bet pašas saimnieces — ar sirdssiltumu un godīgumu

Saulē uz manas rokas mirguļo neskaitāmi mirdzumiņi. Rāms vējiņš uzjundī vasarīgu, mazliet tropisku smaržu, kas tā vien mudina mest datoru pie malas un doties uz pludmali ķert saules starus. Tā ir dabiskās kosmētikas uzņēmuma Gusto eļļa, kas mani tā kacina. Tieši tā mani aizveda uz Gusto darbnīcu Bauskā pie uzņēmuma dibinātājām Andras Katkevičas un Līgas Elmanes.

Andra un Līga mani sagaida viscaur baltā, arī darbnīcas telpas ir gaišas, un te nav nekā lieka. «Viss notiek sirsnībā un priekā,» saka Līga. Andra piebilst — viņas nešiko, viņām patīk vienkāršība. «Tā kā viss ir vienkārši, klients maksā par kvalitāti, nevis mūsu kaprīzēm, ādas dīvāniem un milzīgām telpām.» Andra esot īsts dabasbērns. Vienmēr basām kājām. Šodien gan tās apāvusi, lai pieklājīgi mūs sagaidītu, pačukst Līga.

Gusto ir kā ģimenes loceklis, viņas saka. Andru un Līgu ļaudis mēdz noturēt par māsām, reizēm pat par dvīnēm, un patiesībā zināma radniecība dāmas tik tiešām saista. Andra ir Līgas brāļa Jāņa sieva. Un arī Jānim ir liela loma uzņēmuma stāstā, jo kopš pirmsākumiem viņš Gusto ir atbalstījis, kā vien spējis, — vadājis uz tirdziņiem, izstrādājis pirmo produktu iepakojumu dizainu. Visas Gusto produktu etiķetes tiek drukātas Jāņa pirms diviem gadiem dibinātajā uzņēmumā Drukā Bauskā, un dāmas cer, ka tieši viņas ir iedvesmojušas Jāni sākt savu biznesu.

Vēl abām ir kopīga izglītība — psiholoģes. Strādājušas arī skolā, sociālajā dienestā un iesaistījušās pedagoģiskajā darbā. Bet kopš 2010. gada, kad tika dibināts Gusto, viņas buras ap krēmu katliem, meklē ideālās smaržas, dodas uz tirdziņiem un darba stundas neskaita. «Kāds man reiz pastāstīja atšķirību starp biznesu un darbu. Bizness ir tad, kad sēdi pludmalē, rūpnīca ražo, un tev tik kontā nāk nauda. Darbs ir tad, kad pats ej un visu dari,» saka Līga. Abas atzīst, ka gribējušas sev ļoti foršu darbu un tādu arī dabūjušas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu