Tik ļoti gribas, lai sievietēm izdodas! • IR.lv

Tik ļoti gribas, lai sievietēm izdodas!

Foto — Reinis Hofmanis
Anna Andersone

Kāpēc starp jaunuzņēmumu dibinātājiem ir daudz mazāk sieviešu nekā vīriešu?

Šā gada martā, otro gadu pēc kārtas, ar komandu organizējām īpaši sievietēm paredzētu tehnoloģiju hakatonu. Nav tā, ka sievietes citos nav aicinātas piedalīties, tomēr dažādu iemeslu dēļ viņu īpatsvars šajos koncentrētajos ideju izstrādes pasākumos parasti nepārsniedz 20%. 

Tādēļ, lai veicinātu sieviešu jaunuzņēmēju rašanos, sieviešu programmētāju, dizaineru un ideju autoru iesaisti jaunu produktu izstrādē, kā arī palielinātu kopējo sabiedrības informētību par to, ka sievietes var un viņām vajadzētu realizēt savas idejas jaunuzņēmumu formātā, biedrība Riga TechGirls sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru pērn 8. marta nedēļā centās lauzt stereotipus un pulcēja tieši viņas hakatonā. Tajā piedalījās 70 dalībnieces, un noslēgumā tika prezentētas 11 idejas. Diemžēl tūlīt pēc tam Latvijā tika izsludināta ārkārtējā situācija un daudzējādā ziņā ideju attīstīšana apturēta. 

Tomēr tagad redzam, ka virkne pirmā hakatona dalībnieču iesaistās jaunu ideju realizācijā, ir drosmīgākas un aicina arī citas sievietes piedalīties un īstenot savu potenciālu tehnoloģiju jaunuzņēmumu pasaulē. 2021. gadā, kad hakatons notika tiešsaistē, tajā piedalījās jau vairāk nekā 200 dalībnieču no 21 valsts.

Saskaņā ar Startup Wise Guys veidoto 2020. gada Baltijas jaunuzņēmumu vides ziņojumu (Baltic Startup Scene Report 2020) tikai 9% Latvijas jaunuzņēmumu kāda no dibinātājām ir sieviete, Eiropā vidēji tie ir 15%, Lietuvā 12%, bet Igaunijā 14%. Lai arī tehnoloģiju vidē kopumā Latvija parasti dažādības aspektā apsteidz citas Eiropas valstis, tieši jaunuzņēmumu dibināšanas jomā mēs nopietni atpaliekam. Kāpēc tā?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu