Nebūs brīnumlīdzeklis • IR.lv

Nebūs brīnumlīdzeklis

2
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Līga Ozoliņa, speciāli Ir

Valdība par 3,7 miljoniem eiro iepirks skolām CO2 mērierīces, lai veicinātu klašu telpu vēdināšanu un tā ierobežotu Covid-19 izplatību. Kāpēc eksperti ir skeptiski? 

Vakcinācija ir vienkāršākais un patlaban efektīvākais veids, kā ierobežot Covid-19 izplatību, taču mēnesi pirms jaunā mācību gada sākuma Latvijas vispārizglītojošajās skolās pret šo slimību ir vakcinējušies tikai 62% pedagogu. Vēlamā vakcinācijas aptvere — 80% — ar pašreizējo vakcinācijas tempu tiktu sasniegta labi ja līdz gada beigām. Tāpēc tiek domāts par vēl citiem risinājumiem, kā neļaut skolās izplatīties Covid-19. 

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieskatā viens no šādiem risinājumiem ir pastiprināta gaisa kvalitātes mērīšana. Tāpēc valdība 14. jūlijā nolēma visām skolām iegādāties speciālas CO2 mērierīces, tērējot 3,7 miljonus eiro. 

Viduvēji vai slikti

Ventilācijas sistēmas skolās nav augstā līmenī. Saskaņā ar IZM pagājušā gada nogalē veikto aptauju, kurā saņemta informācija par 408 no 570 vispārējās izglītības iestādēm, pašvaldības 46% skolu gaisa kvalitāti ir novērtējušas kā viduvēju vai sliktu. Aptuveni pusē — 219 izglītības iestādēs — mehāniskā ventilācija ir ierīkota tikai līdz trim klasēm. Pamatā tā ir ierīkota dabaszinību mācību priekšmetu klasēs vai laboratorijās, norāda IZM komunikācijas nodaļas konsultante Inta Bērziņa.

«Tur, kur nesen ir bijusi renovācija, viss ir kārtībā. Tur, kur ēkas ir būvētas pasen, vēdināšanas risinājumi nestrādā,» saka Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) valdes priekšsēdētājs Rūdolfs Kalvāns. Viņš ir Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors — tā ir jauna, moderna ēka, tur ventilācija neesot problēma. «Kad iegriežam kārtīgi, tad pat saņemam sūdzības no skolotājiem, ka ir par traku. Bet, neraugoties uz to, ka mums ir moderna ventilācijas sistēma, mēs vēdinām telpas arī ar logiem,» stāsta Kalvāns.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu