Atjaunošanās • IR.lv

Atjaunošanās

Andra Eglīša darba Ugunskura aplis vizualizācija. Foto – Matīss Markovskis
Marija Leskavniece

Nāves rituāls un eksistenciāli jautājumi piecpadsmitā Cēsu Mākslas festivāla atklāšanā jau šosestdien

Man šķita, ka ir svarīgi šo iepriekšējo pusotru gadu kaut kādā mērā notīrīt. Un to izdarīt ar humoru un grotesku, saka komponists Edgars Mākens. Viņa kopīgi ar mākslinieku Krišu Salmani veidotā skaņas un kustību izrāde Danse macabre jeb Nāvesdeja atklās festivālu 10. jūlija vakarā pulksten 20 Cēsu Laikmetīgās mākslas centra pagalmā. «Mēs esam nevarīgi nāves priekšā. Tā ir neizbēgama. Tāpēc vienīgais, ko varam darīt, ir drusku pasmieties par nāvi. Tā ir mūsu, dzīvo, vienīgā iespēja,» turpina komponists. Pirms izrādes notiks arī muzikologa un kultūras žurnālista Oresta Silabrieža priekšlasījums par Danse macabre tradīciju.

Izrādes pamatā ir 19. gadsimta franču dzejnieka Anrī Kazalisa klasiskais dzejolis ar tādu pašu nosaukumu, ko latviskojis Jānis Elsbergs. «Dzejolī iekļautās vizuālās zīmes ir ļoti spēcīgas, un ar tām bija ļoti interesanti strādāt,» saka komponists. Izrādes horeogrāfiju veidojis Rūdolfs Gediņš, un tajā piedalīsies deviņi dejotāji. «Tas ir objektu kustību teātris. Dejotāji kustinās objektus, kas veidos zīmes un tēlus.»

Ieskanēsies arī dažas tēmas no Edgara Mākena mūzikas Nacionālā teātra izrādei Ezeriņš. «Tēmas gan ir pilnībā pārinstrumentētas, tās neskan kā izrādē,» viņš saka. Taču tieši šis materiāls bijusi viena no ierosmēm iestudējuma virzībai. Izrādē piedalīsies arī deviņi mūziķi. «Sastāvs ir diezgan raibs. Ir gan no akadēmiskās, gan vieglās mūzikas puses,» raksturo komponists. Viens no neparastākajiem instrumentiem, ko varēs dzirdēt Nāvesdejā, būs muzikālais zāģis, ko spēlēs Oksana Balode. 

Taču tas, vai Danse macabre, šis senais viduslaiku rituāls, izdosies, ir neparedzami. «Lai rituāls būtu pilnvērtīgs, vajag arī skatītāju un klausītāju pieslēgšanos. To, protams, nevar paredzēt,» saka komponists. Izrādi iespējams vērot gan klātienē, gan tāpat kā citus festivāla notikumus tiešsaistē — platformā LMT Straume tiešraidē un ierakstā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu