Turīgākie vietvalži • IR.lv

Turīgākie vietvalži

Ieva Jakone

Ir sākusies jauna ēra. 119 sadrumstalotu «karaļvalstu» vietā turpmāk valsts būs sadalīta 42 lielākās un, cerams, spēcīgākās pašvaldībās. Ir atskatās, kāds bijis iepriekšējais gads pašvaldību vadītājiem — kuri nopelnījuši brangākās algas un kuri iekūlušies lielākajos parādos

Vislabāk atalgotais pašvaldības vadītājs pērn bijis Liepājas mērs Jānis Vilnītis (ievēlēts no Latvijas Reģionu apvienības), liecina Valsts ieņēmumu dienesta publiskotās valsts amatpersonu deklarācijas. Viņa ienākumi pašvaldībā un Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvaldē bijuši vidēji 5826 eiro mēnesī. Tomēr jāpiebilst, ka Vilnītis topa virsotnē drīzāk uzšāvies tikai tāpēc, ka kāda cita piejūras pilsētas mēra pagājušā gada deklarācija nav publiski atrodama. 

Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij) ir vienīgais vietvaldis, kura 2020. gada ienākumi plašākai publikai vismaz pagaidām nav zināmi — atrašanās cietumā esot attaisnojošs iemesls neiesniegt deklarāciju likumā noteiktajā termiņā. Taču gadu iepriekš par darbu Ventpils domē, Ventspils Brīvostas pārvaldē un Ventspils Attīstības aģentūrā viņš nopelnīja divkārt vairāk nekā Vilnītis — vidēji 13 639 eiro mēnesī. Tas ir arī divreiz vairāk, nekā nopelnījis Valsts prezidents un četrreiz vairāk nekā Rīgas galva Mārtiņš Staķis (A/P).

Kamēr galvaspilsētas mēra domē saņemtais atalgojums viņu ierindo topa 14. vietā, Staķim krietni priekšā ir turīgo Pierīgas pašvaldību vadītāji Ādažu, Salaspils, Olaines un Mārupes novadā. 

Vēl jo vairāk — viņam priekšā lielākā daļa no lielo republikas pilsētu vadītājiem, izņemot Jelgavu, Rēzekni un arī otrajā lielākajā Latvijas pilsētā Daugavpili, kur pašvaldības vadītāja atalgojums bijis pavisam knaps. Par pilsētas mēra amatu tur pērn notika karsta cīņa, un to uz maiņām ieņēma gan Andrejs Elksniņš (Saskaņa), gan Igors Prelatovs (Mūsu partija), vidēji mēnesī nopelnot attiecīgi 1495 un 1799 eiro. Viņu atlīdzība par pašvaldības vadīšanu gan nav izdalāma no ierindas deputāta saņemtās algas. Tikmēr pašus zemākos ienākumus guvusi Preiļu novada galva Maruta Plivda (Latgales partija, NA, LZS) — vidēji tikai 628 eiro mēnesī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu