Tērvetes nešpetnā sirds • IR.lv

Tērvetes nešpetnā sirds

Augēnija Rulle. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Lietuviete Augēnija Rulle ir augusi kopā ar zirgiem, jaunībā stiprinājusies ar kumeļmātes pienu un neapstrīdami kļuvusi par seno zemgaļu slavenās apmetnes, mūsdienu Tērvetes tūrisma centra sirdi, kas pukst siltā pakavu ritmā

Tērvetē mani pazīst visi, bet es gan visus nepazīstu! Augēnija smejas, spilgti zilajām acīm dzalkstījot. Viņai ir zilākās acis visā Zemgalē. Viņu sirsnīgi sveicina pašai nepazīstami cilvēki Jelgavā, Dobelē un Rīgā, pat Lietuvas pilsētās Jonišķos un Šauļos. Jo Augēniju zina ikviens, kurš kā tūrists bijis Tērvetē un savus dārgos palaidņa bērnus vai paša neveiklo pēcpusi ir pastutējis zirga mugurā, un kaut reizi ar zirgu pajūgu vai kamanām vizinājies caur Tērvetes siliem. 

Tie ir skaistie Augēnijas zirgi, bez kuriem nav iedomājams Tērvetes dabas parks — otrais visvairāk apmeklētais tūrisma objekts Zemgalē pēc Rundāles pils. Pati Augēnija ir neoficiālā Tērvetes sirds un nekronētā slavenība. Arī viņas zirgi ir slavenības — pat piedalījušies LTV1 daudzsēriju filmā Saplēstā krūze! 

Augēnija un zirgi palīdzējuši mazam zēnam piecelties no ratiņkrēsla. Vizinājuši neskaitāmus jaunlaulātos. Pie Augēnijas uz jāšanas nodarbībām regulāri brauc bērni no tālās Rīgas un Jūrmalas — ne tikai draudzīgo cenu, bet galvenokārt attieksmes un atmosfēras dēļ. 

Ainava ar zirgiem

Tepat pāri pļavai, Tērvetes upītes padusē, ieritinājusies rakstnieces Annas Brigaderes māja. No Augēnijas pagalma paveras skats uz seno, vareno Tērvetes pilskalnu. Ja vasaras vakarā stipri lijis un nakts bijusi silta, no rīta pilskalnā var redzēt, kā dzimst mākoņi — tie izlien no priežu sila dziļumiem un lēnām ceļas debesīs, sveicinot kalna galotni. Nē, tā nav migla vai dūmaka. Tie ir īsti mākoņi, kādiem parasti ar skatienu var pieskarties Alpos vai Himalajos. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu