Par kļūdām biznesā un kā no tām vairīties • IR.lv

Par kļūdām biznesā un kā no tām vairīties

Foto no privātā arhīva
Jānis Bergs

Uzņēmējs Jānis Bergs raksta par savu pieredzi, turpinot iekarot ASV lielo tirgu

Uzņēmējdarbība ir sfēra, par kuru publiskajā telpā bieži var dzirdēt vai nu pacilājošus varoņstāstus, vai lasīt par nebeidzamu krāpšanu un korupciju «kriminālajās hronikās». Abu žanru materiāli neapšaubāmi ir interesanti un bieži vien izklaidējoši, tomēr iespējas no tiem kaut ko praktisku iemācīties ir ierobežotas. 

Reālais bizness, gluži kā dzīve, nav melnbalts. Tieši pretēji — raibs kā dzeņa vēders. Pilns ar priekiem, bēdām un pilnīgi neizbēgamām kļūdām vai neveiksmēm. Jo vairāk darīsi, jo vairāk kļūdīsies. Turklāt atšķirība starp veiksmi un neveiksmi lielākoties ir tikai tā, ka veiksminieks spēj piecelties kājās kādu reizi vairāk nekā nokrist gar zemi. Visi mani uzņēmējdarbības posmi ir bijuši piepildīti ar apšaubāmiem lēmumiem un situācijām, kad īslaicīgi prieka mirkļi ir mijušies ar stresu un izdegšanu. Laimīgs ir tas, kuram ir uzticami draugi vai biznesa partneri, ar kuriem iespējams pārrunāt un analizēt situācijas un iespējamos lēmumus. Tomēr biežāk tos nākas izmalt iekšējos monologos vienatnē.

Rodas loģisks jautājums — no kā gan mācīties? Atbilde — vislabāk mēs varam mācīties tieši no savām kļūdām. Tā ir visefektīvākā, taču arī vislaikietilpīgākā un sāpīgākā metode. Tāpēc tālākajā rakstā aplūkošu vēl dažus iespējamos gudrības un iedvesmas avotus.

Pēdējos gados Latvijā pakāpeniski ir attīstījusies biznesa un izaugsmes treneru jeb kouču institūcija, izveidotas gan mācību un sertifikācijas iestādes, gan savairojies arī diezgan pieklājīgs daudzums šādu pakalpojumu sniedzēju. Dažbrīd liekas — atmetīšu visam ar roku un pārkvalificēšos par kouču. Ko mācīt, jau man būtu. Bet tad saprotu, ka tas ir tāds pats darbs un bizness kā citi. Lai tajā būtu sekmīgs, ir daudz jāmācās, smagi jāstrādā un jākonkurē. Tāpēc labāk turpināt nodarboties ar to, ko protu un kas sanāk. Taču zināmā mērā šī profesija ir salīdzināma ar psihoterapeitu. Gan vienā, gan otrā gadījumā runa ir par ilgstošu un intīmu kontaktu, kas klientam sniedz iespēju saņemt dziļi individuālas atbildes uz sev svarīgiem jautājumiem. Vai vienkārši izventilēt galvā sakrājušos tarakānus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu