Jauna tiesa • IR.lv

Jauna tiesa

Baiba Kļava

Marta izskaņā darbu sāka Ekonomisko lietu tiesa — tās pārziņā būs ātri un kvalitatīvi iztiesāt sarežģītas korupcijas lietas, ekonomiskos un finanšu noziegumus, kā arī komercstrīdus

Latvijai jau iepriekš starptautiski eksperti ir norādījuši uz problēmām naudas atmazgāšanas lietu izskatīšanā — Moneyval ziņojumā secināts, ka šādu sarežģītu un specifisku lietu iztiesāšana nereti ieilgst. Ekonomisko lietu tiesai, kas atrodas Rīgā, bet kuras darbības teritorija aptver visu Latviju, tas jāmaina. Turpmāk tiesas praksi šādu lietu izskatīšanā veidos desmit tiesneši Latvijā pirmajā specializētajā tiesā. Kā tā atšķiras no vispārējās jurisdikcijas tiesas?

Lietas šķiros 

Ekonomisko lietu tiesas kompetencē būs gan korupcijas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas lietas, gan, piemēram, prasības par būvniecības dalībnieku strīdiem, konkurences tiesību pārkāpumiem un kredītiestāžu likvidāciju. 

Šādas lietas tiesu praksē nav regulāras, un līdz šim tās nonāca dažādās tiesās pie dažādiem tiesnešiem, norāda Ekonomisko lietu tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Miķelis Zumbergs. Tas apgrūtināja pieredzes uzkrāšanu šādos jautājumos un prakses vienveidības nodrošināšanu. «Tajā brīdī, kad visas šīs lietas tiek nodotas vienai tiesai un konkrētiem tiesnešiem — grupai, kas specializējas šajos jautājumos —, tad arī tiesneša kvalifikācija var būt daudz augstāka,» viņš skaidro. 

Lai lieta nokļūtu Ekonomisko lietu tiesā, tai jāatbilst diviem nosacījumiem. Pirmkārt, pēc kategorijas tai jābūt piekritīgai tieši šai tiesai, un, otrkārt, tiesā tai jābūt saņemtai pēc 31. marta, kad Ekonomisko lietu tiesa sāka darbu. Jaunizveidotajā tiesā nenonāks jau gadiem citās tiesās esošās lietas, kas tur gaida savu kārtu, — tas ir svarīgi, lai nerastos lietu uzkrājums, kas bremzē to izskatīšanu, skaidro Zumbergs. Vienīgais izņēmums ir tad, ja apgabaltiesā vai Senātā tiek atcelts nolēmums kādā vecākā lietā. Tad, ja lieta pēc kategorijas ir piekritīga Ekonomisko lietu tiesai, šī tiesa to saņems jau atkārtotai izskatīšanai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu