Sertifikāts gandrīz normālai dzīvei • IR.lv

Sertifikāts gandrīz normālai dzīvei

Ilustrācija — Scanpix
Gunita Nagle

Vai apliecinājums par vakcināciju vai Covid-19 izslimošanu, kam jābūt pieejamam jau jūnijā, būs atslēga dzīvei ar ceļojumiem un ikdienišķu tikšanos?

Vakcinācijai ejot plašumā, gan Eiropas Savienība (ES), gan tās dalībvalstis aktīvi domā par atvieglojumu ieviešanu cilvēkiem, kuriem izstrādājusies imunitāte pret Covid-19. Jau pēc mēneša — visticamāk, jūnija otrajā pusē — ES cer ieviest zaļo sertifikātu, kas atvieglotu starpvalstu ceļošanu. 

Savukārt Latvijas valdība jau pieņēmusi dažus atvieglojumus vakcinētajiem un Covid-19 izslimojušajiem un cer nākotnē tos paplašināt. Tomēr ne vienā, ne otrā gadījumā ceļš uz lielāku brīvību nav viegls.

Pāri robežām ar QR kodu

ES iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons paziņojis, ka tā dēvēto Covid-19 sertifikātu Eiropā varētu ieviest līdz jūnija vidum. Ideja tāda — uzrādi telefonā vai papīra izdrukā savu zaļo sertifikātu ar QR kodu, kas apliecina, ka esi vakcinējies pret Covid-19, izslimojis šo slimību, vai arī tev ir Covid-19 tests ar negatīvu rezultātu, un brīvi šķērso robežas.

Taču pagaidām ir vairākas neskaidrības, piemēram, vai ES robežas atvērt tiem, kas vakcinējušies ar Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) neatzīto, Krievijā izstrādāto vakcīnu Sputnik V. Katra dalībvalsts pati izstrādā savu sertifikātu, kā arī izlemj, kam atvērt robežas, vai un kādus atvieglojumus vēl paredzēt zaļā sertifikāta īpašniekiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu