Žurnāls: Vai nevienlīdzību mazinās ar transporta tīkla attīstību? • IR.lv

Žurnāls: Vai nevienlīdzību mazinās ar transporta tīkla attīstību?

5
Ilustrācija — Shutterstock

Gandrīz divi miljardi eiro no Eiropas Noturības un attīstības mehānisma jeb Eiropas Attīstības fonda līdz 2026. gadam ieplūdīs Latvijas ekonomikā. Vairāk nekā ceturtdaļmiljards eiro iebrauks Rīgā un tās apkārtnē ar jauniem metrobusiem, elektrobusiem un zemās grīdas tramvajiem. Savukārt vēl viens ceturtdaļmiljards paredzēts, lai mazinātu Latvijas reģionālo un sociālo nevienlīdzību. Žurnāls Ir jaunākajā numurā pēta divus no projektiem, kuriem ieplānota vislielākā Eiropas nauda: nevienlīdzības mazināšana un Rīgas transporta tīkls.

Nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pakļauts katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs jeb gandrīz pusmiljons cilvēku, rāda ES apsekojuma dati par 2019. gadu. Tas ir piektais augstākais rezultāts Eiropas Savienībā. Visbēdīgākā aina ir to iedzīvotāju vidū, kas vecāki par 65 gadiem un dzīvo vieni, — nabadzības riskam pakļauti septiņi no katriem desmit. Bēdīgo statistiku mums varētu ļaut labot Eiropas Attīstības fonda piešķirtais grants.

Nevienlīdzības mazināšanai valdība iezīmējusi 370 miljonus eiro no Eiropas Attīstības fonda līdzekļiem, kurus paredzēts ieguldīt līdz 2026. gadam. Tomēr divas trešdaļas naudas atvēlēta reģionālās, nevis sociālās nevienlīdzības mazināšanai. Piemēram, par 102,3 miljoniem eiro paredzēts atjaunot aptuveni 230 kilometrus autoceļu, par 80 miljoniem būvēt piecus industriālos parkus ārpus Rīgas un Pierīgas, 42,9 miljonus eiro izmantot kā līdzfinansējumu vismaz 700 pieejamu īres dzīvokļu būvēšanai reģionos, 30,7 miljonus eiro izmantot 15 skolu reorganizācijai un vēl divarpus miljonus pašvaldību kapacitātes stiprināšanai.

Tas ir jocīgi, ka nevienlīdzības sadaļā ir ceļi, norāda Labklājības ministrijas Sociālās politikas plānošanas un attīstības departamenta direktore Diāna Jakaite.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (5)

lindab456 06.05.2021. 11.22

Vēsturiskā apbūve un vēsturiskie iedzīvotāji tā ir viena ekosistēma. Cik var vērot Avotu, Grīziņkalna, Čiekurkalna u.c. vēsturiskās apkaimes, kas ir tradicionāli strādnieku rajoni ar savu īpašu atmosfēru un nacionālā romantisma un koka ēku apbūvi, tā ir arī viena no visvairāk cietušām, degradētām (%nojaukta, nerenovēta, neatbilstoša mūsdienu prasībām, neapdzīvota apbūve) pilsētas daļām, kas 30 gadu laikā tā arī nav spējusi atkopties, bet nav arī pazaudējusi savu pamatkapitālu – ēkas un iedzīvotājus. Vienlaicīgi tas ir arī visu mūsu kultūrmantojums, kuru zaudējot, neatgriezeniski tiks zaudēts kāds būtisks Rīgas vaibsts, Rīgas seja.
Manā izpratnē, pašvaldībai vai valstij, risinot nabadzības mazināšanas jautājumus, būtu jāmeklē risinājums, kā vienlaicīgi sakārtot pilsētvidi un atgriezt, noturēt vēsturisko kopienu, piemēram, veidojot programmu mazāk aizsargāto, trūcīgo iedzīvotāju dzīves apstākļu uzlabošanai …

0
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > lindab456 06.05.2021. 12.08

    Linda, Tu man piedod , ka esmu ti asa un aša, bet nu TV Tu skaties? Gan LTV, gan TV3 – ko saka visi cilveki, kuriem uzdod jautājumu, ko gaida no velēšanām? 99, 9 % atbild – darbu, gribam strādāt Nu nesaka, ka nav gatavi strādāt, ka jāpiemaksā par to, ka vispār eji uz darbu, ka grib vergu darbu, bet cilveki grib strādāt.

    Es arī gribu strādāt, gribu – bet darba nav. Var jau teikt tik daudz komentārus neraksti, ej sēdi rimi kasēs, bet sēžot rimi kasēs es pēc tam ilgāk nogulēšu ar slimības lapu nekā rimi nopelnīšu naudu sev un viņiem

    Kaut kādai elementārai iespejai darīt vismaz kaut cik piemērotu darbu vajadzētu

    Ja ir darbs – ir nauda – nomainīt podu, iestādīt un kopt krūmiņu – visu , ko darīt – ja nav darbs – tu esi gan tīri morāli, gan emocionāli, gan finansiāli lieks , sabiedrību apgrūtinošs , pašmocībā un pašpārmetumos nonīcis cilvēks – vraks

    Ekonomikas atjaunošanas plans neparedz jaunu un daudzu darbavietu radīšanu

    Kā teica Inna Šteinbuka – ir bažas, ka valsts apgūs šo naudu – ti, – notērēs – bet tās galvenie mērķi sasniegti netiks

    Un tagad partijnieki ir miljonāri – viņi par mūsu naudu nopirks visu un visus

    Tā kā Linda, ja velies- varam paraudāt kopā , bet variantu nav – ir slikti un bezcerīgi un art savām nomalēm tu esi rindas pašās beigās

    0
    0
    Atbildēt

    1

    lindab456 > Sskaisle 06.05.2021. 13.55

    Bezcerīgi būs, kad samierināsies vai atmetīsi visam ar roku. Pagaidām vēl degviela ir – milzu netaisnīguma izjūta un skumjas par neizmantotām iespējām un vienas skaistas pasaules daļas aiziešanu uz neatgriešanos. Nožēlojami, ka līdzekļi un fondi, kas ir paredzēti konkrētiem mērķiem, t.sk. nabadzības mazināšanai, nenonāk pie adresāta, paredzētajam mērķim.
    Pemēram, tas ātrums ar kādu šobrīd tiek izcirsti meži un postaža, kas tiek atstāta ar smago tehniku izbraukājot mežu zemsedzi, tas, cik strauji ir izmainījusies Latvijas ainava – daudzviet mežu vairs nav, agrāk mežainie novadi šobrīd ir teritorija ar krūmiem un izcirtumiem. Pilns ar sludinājumiem, kur firmas ar ES fondiem uzpērk mežus.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > lindab456 06.05.2021. 16.29

    Nu – ņem vērā, ka var būt vel sliktāk un būs vēl sliktāk, jo no ES atjaunošanas miljardiem miljoni tiks novirzīti propagandai – tās kailcirtes, iznīkušās panīkušās jaunaudzes jau arī skaitās meži. Tikko lasīju par pesticīdiem, ka Latvijā to lietošana ir dubultojusies , bet speciālisti saka, ka likumi ļauj vēl trīškāršot pesticīfu lietošanu un tad lasīju, ka jau 19% zemes Latvijā pieder citu valstu pilsoņiem, ka ražošanā un apkalpojošā sfērā milzu procents svešzemju kapitāls to tā kā zināju, bet, ka ne zeme arī nebūs mūsu – nu jā …

    Nu un zaļā Rīga – kokus un krūmus turpina izcirst, bet cilvēkiem nevajagot raudāt , jo būšot parkoleti – koka soliņi un puķu kastes – tāda tā jaunā zaļā Rīga.

    Nu vēl jau visādi brīnumi – kāpu zona ar visiem aizsargājamiem augiem tikšot likvidēta, jo ir bagāti cilvēki, kuriem ir nauda, kuri var nopirkt ne vairs atseviškus politiķus, bet visu valsti ar visām daiļmēlītēm amatpersonām. Jā un pats galvenais – viss, kas notiek, notiek sabiedrības interešu labā, ja nu gadījumā tu , dārgā Linda , to vēl neesi sapratusi. Viss tavā labā. Ja ādu novilks un pārdos ķīniešiem – arī tavā labā. Aizmirsu to vārdu Londonā dzīvojošam japāņu izcelsmes rakstniekam, kuram ir grāmata par šito laiku – kad sabiedrība uztur tādus cilvēkus, kuri kopš dzimšanas tiek gatavoti, ak viņi labprātīgi kļūst par orgānu donoriem . Tāpat kā holokausts un tāpat kā ar vien vairāk lietas tepat pie mums Latvijā – nekas netiek saukts vārdā – bet galvenais – viss cilvēka paša labā –

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    lindab456 > Sskaisle 07.05.2021. 12.29

    Nē, Sskaisle, nepiekrītu tādai sakāvnieciskai un ar skatu no ārpuses nostājai. Mums ir sava valsts un tas ir ļoti, ļoti daudz un no tā arī ir jāsāk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu