Jaunatklājums pie mājām • IR.lv

Jaunatklājums pie mājām

Spēlē Iepazīsti Cēsis jāapstaigā gan populāras pilsētas vietas, gan mazāk zināmi nostūri. Publicitātes foto
Marija Leskavniece

Izlodāt Rīgas centra ielas, skaitot medaljonus uz ēku sienām, vai mērot ceļu līdz izbijušām rūpnīcām pilsētas pievārtē. Kamēr gūt jaunus iespaidus ceļojumos nav iespējams, ļaudis aizrautīgi iepazīst apkārtni orientēšanās spēlēs un piedzīvojumos

Cilvēki labprātāk izvēlas doties ceļā ar kājām, novērojis platformas Travitious veidotājs Kristaps Vergins. «Tā ir interesanta tendence, ko mēs pētām, skatoties uz lietotāju datiem, — cilvēki labāk novērtē piedzīvojumus, kuros ir staigājams posms, nav jākāpj mašīnā un jābraukā no punkta uz punktu,» viņš paskaidro. 

Pagājušā gada sākumā, pussoli pirms pandēmijas, viņš kopā ar domubiedru Eduardu Kļaviņu nolēma izveidot platformu, kurā publiski pieejami dažādi orientēšanās spēļu maršruti gan pilsētās, gan dabā. Abi ir aizrautīgi ceļotāji, taču mācījušies IT un ikdienā arī strādā šajā sfērā. Platforma bija laba iespēja apvienot abas šīs jomas. «Mums abiem patīk ceļot, arī pa Latviju. Taču sapratām, ka bieži vien vēlies kaut kur aizbraukt, kaut ko apskatīt, bet ļoti ilgs laiks jātērē, lai saprastu, atrastu un izdomātu, uz kurieni,» stāsta Kristaps. 

Izrauties no rutīnas

Visi piedzīvojumi platformā pieejami bez maksas. Vismaz tuvākajā laikā tas tā arī paliks, uzsver Kristaps. Puiši izvēlējušies nevis monetizēt pašu veidotos maršrutus, bet sadarboties ar dažādām pašvaldībām, kas izveido un ievieto viņu mājaslapā piedzīvojumus konkrētā apkaimē. Piedzīvojumu izstrāde un platformas uzturēšana nav viņu pamatdarbs. «Turam acis vaļā, skatāmies, kas apkārtnē ir interesants, piefiksējam,» Kristaps stāsta, ka piedzīvojumi top brīžos, kad paši devušies apskatīt ko jaunu. 

Populārākais Travitious piedzīvojums ir fotoorientēšanās Klusajā centrā. «To mēs varam norakstīt uz pandēmijas laiku, redzam, ka cilvēki vakaros grib iziet pastaigāties un apmeklēt jaunu, neredzētu vietu. Es esmu diezgan drošs, ka tie ir paši rīdzinieki, kas šeit dzīvo un strādā, bet grib izrauties no rutīnas, neiet ierastā vakara pastaigā, bet piešķirt tai kādu odziņu,» viņš saka. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu