Delveris, kurš kļuva par darba biti • IR.lv

Delveris, kurš kļuva par darba biti

Andris Lanka, Valodu vēstniecības īpašnieks. Foto — Edgars Pohevičs
Ieva Jakone

Valodu vēstniecības dibinātājs un angļu valodas skolotājs Andris Lanka negribētu strādāt tikai četras stundas nedēļā. Viņš ir darba bite. Kādas mācības Andris guvis pēc gandrīz ceturtdaļgadsimta biznesā?

Vidusskolā angļu valodas skolotājs viņu «izvilka aiz ausīm». Valsts eksāmenā dabūja knapu sešnieku. Tagad liepājnieks Andris Lanka ir lielisks angļu valodas skolotājs, valodu skolas un tulkošanas aģentūras Valodu vēstniecība īpašnieks. 

Dienā, kad zvanu uz Valodu vēstniecību, uzņēmums svin 24 gadu jubileju. 90. gadu vidū Andris bija nesen kā apprecējies un iestājies LCC Starptautiskajā universitātē Klaipēdā, kur padziļināti apguva angļu valodu. Lai gan sievai Gunitai bija labs darbiņš un abi bija norunājuši, ka viņa palīdzēs vīram ar mācību izmaksām, Andris tomēr jutās neērti. Gribēja ģimenes budžetā dot arī savu artavu. Nepilnas slodzes darbu tolaik nevarēja atrast, bet studijas neļāva strādāt pilnu laiku. «Ja būtu bijušas Čili picas un makdonaldi, es, visticamāk, būtu strādājis tur, bet tādu iespēju nebija,» Andris atceras, kā nolēma likt lietā svaigi iegūtās valodu prasmes un piestrādāt par angļu valodas skolotāju. «Tā ir viena mācība — ja tev nav iespēju, tad radi tās pats,» viņš saka. 

Valodu nodarbības bija pieprasītas, un Andris dibināja uzņēmumu, ko tolaik nosauca par Valodu centru. Sieva mācīja grupas pa nedēļas vidu, Andris brīvdienās. Tagad Andris ir arī LCC Starptautiskās universitātes direktoru padomes loceklis. 

Visticamāk, vidusskolā skolotāji Andrim redzēja pavisam citādu nākotni. Viņš bija īsts delveris! «Nebiju skolas materiāls,» viņš pasmaida. Ar klasesbiedru un labāko draugu, agrāk populāro mūziķi Rolandu Balodi-Ūdri jeb Ūdrīti nedēļas nogalēs brauca uz Rīgu, pie tagadējās Galerijas Rīga un Centrāltirgus spēlēja Smokie, The Beatles un Čikāgas piecīšu mūziku. «90. gados tas bija kruti,» viņš stāsta. «Ja pēc pusstundas spēlēšanas mums apkārt nebija vismaz 50 cilvēku, viss — klapējām bodi ciet, gājām tālāk.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu