Visa pasaule klēpī • IR.lv

Visa pasaule klēpī

Anna Andersone, viesredaktore, Riga TechGirls vadītāja un vairāku IT jaunuzņēmumu līdzdibinātāja

Vakar man bija intervija televīzijas tiešraidē, un, gaidot savu kārtu, es iepirkos. Vienlaikus biju gan TV ēterā, gan lielveikalā. Sarūpēju ģimenei pārtiku nedēļai, pat nepieceļoties no krēsla meitu guļamistabā. Savukārt aizvakar man bija tikšanās ar partneriem no Kanādas, Zviedrijas un Francijas. Ar katru personiski. Tehnoloģijas ir ielikušas visu pasauli klēpjdatora izskatā mūsu klēpī. Bet pēdējais gads tās brīvprātīgi piespiedu kārtā padarījis par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu ikvienam. 

Šajā žurnāla Ir speciālizdevumā Digitālais Dzīvesveids pusaudžu psiholoģijas eksperts Nils Sakss Konstantinovs izvērtē, kāda ir tehnoloģiju ietekme uz pusaudžiem un vai dators ir tik melns, kā to mālē. Viņš uzskata, ka patiesais drūmās statistikas iemesls drīzāk ir mazkustīgums, ko rada nekontrolēta tehnoloģiju lietošana. Vecāku uzdevums ir parādīt veidus, kā tehnoloģijas izmantot jēgpilni. Piemēram, rakstā par attālinātajām mācībām mani pārsteidza tas, kā Stokholmas Latviešu skolā par dzimteni bērniem māca, izmantojot videospēli Minecraft. Ne tikai attapīgi un mūsdienīgi, bet arī bērniem saistoši! 

Digitālās prasmes ir buzzword*, kuru šobrīd dzirdam gandrīz katru dienu. Gunita Nagle rakstā Jākļūst digitāli spiciem pētījusi veidus, kā šīs prasmes attīstīt. Bet Ievas Ilvesas, vienas no Latvijas IT un kiberdrošības jomas spilgtākajām personībām, pieredze Silīcija ielejā un Valsts prezidenta birojā liks aizdomāties, kā valsts var palīdzēt saviem cilvēkiem dzīvot labāk arī nākotnē. Vai tai vajadzētu nodrošināt datorus kā «makšķeres», ar kurām mums pašiem noķert sev «zivis»? 

Mani kā mammu un attiecību izkopšanas entuziasti iedvesmo arī ģimenes un mīlestības stāsti, kuru varoņi tik veiksmīgi prot izmantot tehnoloģijas, lai būtu un kļūtu viens otram tuvāki. Ģimenes dažādos kontinentos un mīlestība, kas rodas Tinder, — tā ir mūsdienu attiecību realitāte. Galu galā, tehnoloģijas radām mēs, cilvēki, un to mērķis ir palīdzēt dzīvot labāk. Mūsu pašu rokās ir iespēja digitalizēt savu dzīvesveidu, būt laimīgākiem un veiksmīgākiem!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu