Miera osta pandēmijā • IR.lv

Miera osta pandēmijā

Pēc rezidentūras Rīgā Edgaram Naudiņam pieci gadi būs jānostrādā Daugavpilī. «Smējos: Ķīnā ir komunistu piecgades plāns, un man arī viss sanāk piecgadēs. Pieci gadi Anglijā, pieci Ķīnā, pieci rezidentūrā un būs pieci Daugavpilī.» Foto — Lauris Aizupietis
Ieva Puķe

Edgars Naudiņš Latviju atstāja pirms 10 gadiem. Amerikas latviete Aleksa Krolls uz vecvecāku dzimteni līdz šim brauca tikai viesos. Kopš pagājušā gada viņi ir šeit. Uz ilgāku laiku un, kas zina, varbūt uz visu atlikušo mūžu

Viņi nav savstarpēji pazīstami, bet kas notiktu, ja satiktos? Abi droši vien dalītos stāstos par dzīvi Pekinā, Keiptaunā vai Mumbajā, kur veidoja veiksmīgas karjeras. Edgars Naudiņš (37) un Aleksa Krolls (28) teorētiski būtu varējuši uzskriet viens otram ne tikai uz kāda ielas stūra Rīgā, bet arī Indijā, kuru apceļoja pagājušā gada janvārī. Tieši tur uzzināja par vīrusa parādīšanos. 

Neatkarīgi viens no otra izlēma, ka pandēmijas pārlaišanai izvēlēsies Latviju. Abi neuzskata sevi par Covid-19 bēgļiem. Pandēmija dzīvi izjaukusi labākajā iespējamajā veidā.  

Ar jauniem spēkiem

Edgars Naudiņš joprojām atceras to dienu pagājušā gada oktobrī. Uzvilcis Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas zilo uniformu, viņš pēc daudzu gadu prombūtnes atkal piesēdās pie datora ekrāna Diagnostiskās radioloģijas institūtā. Analizēja pacientu izmeklējumu attēlus. «Tāpat kā, ja neesi 10 gadus braucis ar mašīnu. Kurš pedālis jāspiež, kurš kloķis jāvelk? Pabrauc 10 minūtes, un tad jau aiziet. Ķermenis atceras, iemaņas atgriežas,» pasmaida Edgars.

Jau gada sākumā viņš saņēma Covid-19 vakcīnu. Ārstiem rezidentiem ir pienākums dežurēt arī slimnīcas uzņemšanā, var gadīties nonākt kontaktā ar vīrusa nēsātājiem. Ja pacientiem nepieciešama radiologa izmeklēšana, jāiet arī uz Covid-19 nodaļām. «Tad gan ģērbjamies «skafandros». Jā, viss ir mainījies. Bet, ja nebūtu Covid-19, es nebūtu atpakaļ Latvijā.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu