«Mēs vienojamies, ka nevienojamies» • IR.lv

«Mēs vienojamies, ka nevienojamies»

2
Zīmējums — Arturs Kūss
Inga Spriņģe, Re:Baltica

Kā Andris zaudēja ticību medijiem un atrada patiesību sociālajos tīklos

Sveika Inga, man bija liela cieņa pret Jums pirms covid. Man žēl, ka LV par 1 labu žurnālisti tagad mazāk, — tā februāra sākumā man sociālajā tīklā Facebook rakstīja Andris*.

Foto Andra Facebook profilā rāda smaidīgu vīrieti vecumā ap 35 gadiem ar trīsdienu bārdas rugājiem. No viņa profila satura noprotams, ka viņš ir Covid-19 skeptiķis — pret vakcīnām, maskām un par pasaules eliti, kas grib valdīt pār cilvēku prātiem. Dažus no šiem ierakstiem Facebook faktu pārbaudītāji atzīmējuši kā nepatiesus vai izrautus no konteksta.

Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma žurnālisti arvien biežāk saņem dusmīgus lasītāju komentārus. To varam teikt arī no Re:Baltica faktu pārbaudītāju Re:Check pieredzes. Medijus vaino negatīvas informācijas izplatīšanā par ik dienu saslimušajiem un mirušajiem, sauc par valdības pakalpiņiem vai miljardiera Bila Geitsa interešu lobētājiem. Andris nav izņēmums, bet atšķirībā no vairuma komentētāju vismaz ir pieklājīgs. «We agree to disagree (mēs vienojamies, ka nevienojamies — no angļu val.), ar cieņu, respektējot otra viedokli,» viņš uzsver vairākkārt.

To, ka pandēmijas laikā uzticība medijiem ir satraucoši zema, rāda arī janvārī valdībai prezentēts pētījums. Žurnālistiem «pilnībā uzticējās» tikai 2% no aptaujātajiem. Tas bija mazāk nekā valdībai, kam «pilnībā uzticējās» divreiz vairāk. Visvairāk iedzīvotāji paļāvās uz ārstiem un ģimenes locekļiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu