Jaudas būs. Bet cilvēki? • IR.lv

Jaudas būs. Bet cilvēki?

Latvijā pirmā masu vakcinācijas centra izmēģināšana Ventspilī 30. martā. Foto — LETA
Ieva Jakone

Masu vakcinācijas centri ir gatavi sākt darbu. Par ko satrauktas pašvaldības, vakcinētāji un aizsardzības ministrs?

Sporta namā Centrs Ventspilī marta pirmspēdējā dienā dzīvība kūsā. Rindā stājas vietējie iedzīvotāji. Ieradies arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P). Dienu iepriekš te nogādātas 500 Covid-19 vakcīnas. Ventspilī tiek veikts pirmais masu vakcinācijas tests. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis ar dienas notikumiem ir apmierināts — process ritējis raiti. Vienīgi… vairāk nekā simt vakcīnu paliks ledusskapī, jo vakcinēt izdevies tikai vairāk nekā 300 iedzīvotāju. Vakcinācijas biroja sagatavotajā sarakstā bija tikai 400 tuvējo iedzīvotāju, kas pieteikušies Manavakcina.lv un pa bezmaksas tālruni. 

Nepilns simts atteicās potēties, kad slimnīcas reģistratūra piezvanīja, lai vienotos par laiku. Daļa negribēja AstraZeneca, daļa jau vakcinēti, daļa saslimuši. Lai gan šis skaitījās tikai tests, nākamo reizi sporta centra jaudu plānots izmantot tikai tad, kad sāks potēt nākamās prioritārās grupas, stāsta slimnīcas vadītājs, un nav skaidri zināms, kad tas notiks. Lai gan ir vēl nevakcinēti seniori un iedzīvotāji ar hroniskām slimībām, kas gaida ģimenes ārstu rindās, «tie neatdod savējos», saka Juris Lācis. Par katru vakcinējamo ģimenes ārstiem pienākas samaksa. 

Kamēr Ventspilī vakcinācijas centrs sācis un pagaidām arī pabeidzis masu vakcinēšanu, vēl astoņās lielajās pilsētās un Rīgā tie darbu sāks tuvākajās dienās. Vairākus mēnešus ilgušo vakcīnu badu ir nomainījusi cerība par vakcīnu plūsmas pieaugumu. 30. martā ir atvestas 25 200 Moderna vakcīnas, šonedēļ plānots saņemt arī 43 200 AstraZeneca vakcīnu, līdz 2. maijam gaidāmi vēl 169 tūkstoši devu.

«Esam sākuši no otra gala»

«Tas ir sarežģīts process, jo esam sākuši no otra gala,» par darbu pie vakcinācijas centru izveides stāsta Elīna Tolmačova no Liepājas domes. Līgumus no valsts par izdevumu kompensēšanu pašvaldības saņēma tikai 26. martā. Turklāt tikai divas dienas iepriekš valdība pieņēma grozījumus noteikumos, kuros tika noteikta pašvaldību loma šādu centru veidošanā. Par Vakcinācijas centru izmaksām pašvaldības sūtīs rēķinus VARAM, Finanšu ministrijai un Veselības ministrijai, kas izvērtēs to pamatotību. «Bet visām pašvaldībām ir bažas, vai neparādīsies kādi jauni kritēriji, piemēram, izmaksu sliekšņi. Ir skaidrs, ka sākumā centri nestrādās uz pilnu jaudu. Vai tiks maksāts arī par tukšo laiku?» savas bažas atklāj Tolmačova. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu