Piesardzības augstā cena • IR.lv

Piesardzības augstā cena

Cilvēki ar hroniskām saslimšanām gaida rindā kādā no vakcinācijas centriem Itālijas dienvidu pilsētā Neapolē 20. martā. Foto — Scanpix
© The New York Times News Service

Kāpēc vakcinācija ASV rit raitāk nekā Eiropas Savienībā? Tāpēc, ka šoreiz ASV valdība aktīvi iesaistījās farmācijas uzņēmumu darbā, kamēr eiropieši uzvedās fiskāli konservatīvi un paļāvās uz brīvo tirgu

Zvani sākās jau decembrī, kad ASV gatavojās sākt izmantot pirmās Covid-19 vakcīnu porcijas. Jau tolaik bija redzams, ka Eiropa šajā ziņā iepaliek vairākas nedēļas, un tās līderi vēlējās uzzināt, ko varētu mācīties no saviem amerikāņu kolēģiem.

Jautājumi bija līdzīgi. No Francijas prezidenta Emanuēla Makrona, no Eiropas Komisijas prezidentes Urzulas fon der Leienas, no Beļģijas premjerministra Aleksandera de Kro. «Kā jūs to paveicāt?» visbiežāko jautājumu atceras ārsts Monsefs Slaui, kas tagad iesaukts par ASV vakcīnu caru. «Kā jūs domājat — ko mēs palaidām garām?»

Kopš tā laika vakcinēšanas tempu atšķirība starp Eiropu un ASV kļuvusi vēl lielāka, un vairākas valstis, kuras pandēmija skāra vissmagāk, tagad cīnās jau ar trešo infekcijas vilni. Stingri karantīnas pasākumi atkal ieviesti Francijā, lielākajā daļā Itālijas un vairākos citos Eiropas reģionos. Katru nedēļu no Covid-19 mirst vidēji 20 000 eiropiešu.

Vakcinācijas process Vecajā kontinentā iekavējās vēl vairāk, kad liels skaits Eiropas valstu uz laiku apturēja kompānijas AstraZeneca izstrādātās vakcīnas lietošanu, pieaugot bažām par iespējamiem trombiem un asiņošanu smadzenēs. Lai gan galvenais ES zāļu uzraugs turpina apgalvot, ka vakcīna ir droša, uzticēšanās ir smagi iedragāta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu