Jauna ēra • IR.lv

Jauna ēra

12
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Jakone

Simt miljonu eiro investīcijas, jauni īres nami un saprātīgas īres maksas. Vai līdz ar jauno Dzīvojamo telpu īres likumu Latvijas nīkulīgajā īres tirgū sāksies jauna ēra?

Atrast īres dzīvokli Rīgā nav ne viegli, ne ātri. Kristaps un Renāte sev piemērotas vietas meklējumiem galvaspilsētas centrā veltīja mēnešus. Paralēli studijām jaunieši piestrādā nepilnas slodzes darbos un īrei kopā ar komunālajiem maksājumiem spēj atlikt 400 eiro mēnesī. Ko par šādu naudas summu viņiem izdevās atrast? Duškabīni virtuvē un interjeru, kas iekonservēts kopš pagājušā gadsimta 70. gadiem. 

Bēdīgus vienistabas mitekļus modes pēc sludinājumos dēvē par studio tipa dzīvokļiem. Dažs saimnieks mājokļa platībā ierēķinājis arī kāpņu telpas kvadrātmetrus, lai sludinājumā slēptu dzīvokļa patieso šaurību. Par labiem dzīvokļiem prasītā summa ievērojami pārsniedza jauniešu iespējas, bet par viņu budžetu izvēle bija skopa. Ja gadījās kāds labāks piedāvājums, tas tika «izķerts» momentā. 

Galu galā jaunieši publicēja sludinājumu sociālajā tīklā Facebook un caur paziņu paziņām atrada mājīgu divistabu dzīvokli klusajā centrā. Tas viņiem izmaksā 250 eiro bez komunālajiem maksājumiem. «Mums ļoti paveicās,» Renāte vairākkārt uzsver, naudas summa ir pieņemama, dzīvoklis labs, un saimnieki sakarīgi. Piemēram, viņu draugi dzīvo divistabu īres dzīvoklī, kur īpašniece nāk ciemos bez brīdinājuma un pat bez klauvēšanas. Par to viņi maksā vairāk nekā Renāte un Kristaps.

Īres tirgus Rīgā un visā Latvijā ir nīkulīgs. Likums neaizsargā izīrētājus no negodprātīgiem īrniekiem, un tas nemaz nevilina nekustamo īpašumu attīstītājus ieguldīt savu naudu īres biznesā. Otrs būtisks iemesls — pēc privatizācijas mājokļus īpašumā ieguva arī tādi iedzīvotāji, kas nevarēja ne atļauties tos uzturēt, ne atrast sev piemērotākus dzīves apstākļus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu