Pragmatisks profesionālis • IR.lv

Pragmatisks profesionālis

1
Juris Jansons. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Krīzes situācija rada daudzus jaunus apdraudējumus cilvēktiesībām, norāda tiesībsarga amatā jau trešo reizi apstiprinātais Juris Jansons

Par Jura Jansona apstiprināšanu tiesībsarga amatā vēl vienam — trešajam — termiņam 11. martā Saeimā balsoja piecu frakciju 68 deputāti — gan valdības koalīcijas Jaunā Vienotība, Attīstībai/Par un Nacionālā apvienība (NA), gan opozīcijas Saskaņa un Zaļo un Zemnieku savienība. «Šis balsojums ir biroja darba novērtējums,» Jansons teic, kad 15. martā sarunājamies tiešsaistē.

Šāds vispārīgs secinājums īsti neizskaidro, kāpēc pēc 10 gadiem cilvēktiesību galvenā uzraudzītāja amatā viņu par labu atzīst gan NA, gan Saskaņa, kurām mēdz būt stipri atšķirīgs priekšstats par cilvēktiesībām. «Es domāju, ka esmu pierādījis sevi kā profesionālis, un gribētu uzsvērt — pragmatisks profesionālis, kas, pildot amata pienākumus, neskatās, vai ministrs ir piederīgs tai vai citai partijai,» Jansons paziņo. Lai kurš būtu vadījis valdību un lai kāda koalīcija būtu bijusi parlamentā iepriekšējo desmit gadu laikā, Tiesībsarga birojs darījis savu darbu, «balstoties tikai un vienīgi uz cilvēka pamattiesībām».

Pašlaik lielākās problēmas cilvēktiesību jomā radot Covid-19 pandēmija. «Sarežģītā situācijā nonākuši demokrātijas un cilvēktiesību pamati» — pulcēšanās un vārda brīvība. Krīzē aktuālas kļuvušas arī ar labu pārvaldību saistītas problēmas, ka ne visiem ir pieejami visi valsts un pašvaldību pakalpojumi, kurus saņemt klātienē var ne vienmēr, bet daļai cilvēku nav iespēju izmantot e-pakalpojumus. Tas esot «milzīgs bloks», Jansons teic.

Iesniegumu skaits dubultojies gan biroja bērnu tiesību, gan sociāli ekonomisko tiesību nodaļā, jūtami pieaudzis arī pa telefonu sniegto konsultāciju skaits. Un pagājušās nedēļas laikā vien birojs saņēmis 30 sūdzību par vakcinēšanos brīvprātīgi vai piespiedu kārtā. Vairākos likumos ir noteikta obligāta vakcinēšana «atsevišķās nozarēs», taču tieši par Covid-19 šādas normas nav, tātad «neviens likums nevar piespiest cilvēku vakcinēties pret šo vīrusu».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu