Kāpēc paklupa Igaunija? • IR.lv

Kāpēc paklupa Igaunija?

1
Viljandi pilsētas baptistu draudzes mācītājs Alans Helde. Jaunie ierobežojumi šobrīd liedz cilvēku pulcēšanos baznīcās, atļautas tikai individuālas lūgšanas. Foto — Scanpix
Holgers Ronemā, speciāli Ir

Saslimstībā ar Covid-19 ziemeļu kaimiņvalsts martā kļuva par «pasaules čempioni»

Pandēmijas otrais vilnis noteikti būs pirmā lieta, pie kuras nekavējoties ķersies jaunā valdība, — tā 25. janvārī paziņoja premjerministra amata kandidāte Kaja Kallasa. Stāvot uz Igaunijas parlamenta kāpnēm, viņa centās pārliecināt deputātus atbalstīt viņas kandidatūru valdības vadītāja amatam. Ja Reformu un Centra partijas koalīcijas valdība tiks apstiprināta, tās krīzes komiteja jau nākamajā dienā tiksies ar zinātnisko padomi, kas jau pirms tam bija izveidota ministru konsultēšanai Covid-19 jautājumos.

«Mūsu mērķis ir noturēt Igauniju atvērtu, cik vien ilgi iespējams, — lai cilvēki varētu strādāt, bērni varētu iet uz skolu un turpinātos ekonomiskā rosība,» teica Kallasa, savu topošo valdību salīdzinot ar personu, kas cenšas šķērsot aizu, ejot pa virvi. Sazvārojoties uz vienu pusi, var zaudēt kontroli pār vīrusu. Sazvārojoties uz otru, cilvēki var zaudēt darbu, un palielināsies «neredzamo upuru» skaits.

Liela pārliecināšana parlamenta deputātiem nebija nepieciešama, un Kallasas valdība tika apstiprināta ar Igaunijā vēl nepieredzēti lielu balsu skaitu.

Nepilnus divus mēnešus vēlāk Igaunija ir kļuvusi par pašreizējo «pasaules čempioni» jaunu Covid-19 gadījumu skaita ziņā, proporcionāli rēķinot uz iedzīvotāju skaitu. Pie slimnīcu uzņemšanas nodaļām veidojas neatliekamās palīdzības mašīnu rindas ar smagi slimiem pacientiem. Spēkā stājušies bargi vīrusa ierobežošanas pasākumi. Savu palīdzību sākušas piedāvāt kaimiņvalstis, par kurām savā runā janvārī Kallasa brīdināja, ka tās pašas «cīnās ar simtiem nāves gadījumu mēnesī». Pirmdien pati premjerministre paziņoja, ka inficējusies ar Covid-19.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu