Mūsu planēta • IR.lv

Mūsu planēta

1
Jaunieši publiski nevēlas atklāt savu dzīvesvietu, lai izvairītos no negaidītiem viesiem. Pēc pāris intervijām viņiem sociālajos tīklos jau rakstījuši nepazīstami cilvēki, gandrīz precīzi nosakot, kur abi dzīvo. Tas radījis neomulības sajūtu — mazajā Latvijā privātumu saglabāt tomēr ir grūtāk nekā Lielbritānijā. Foto — Māris Justs
Dinija Jemeļjanova

Lai nopirktu mežu un to izglābtu, Džērsijas salas labākais basģitārists Rikijs Andersons (21) ar līgavu Vilovu Stormu-Boulteri (20) jau gadu dzīvo viensētā Latgalē. Sacer mūziku, vēro aļņus un to visu dokumentē lietotnē TikTok

Brauciens uz šķietamu «nekurieni» ir izaicinājumu pilns. Uzmanīgi jāpārvar pakalni un lejas, neieslīdot grāvī vai neiestiegot dubļos. Tāpat jāuzmanās, ja nu ceļā pārsteidz kāds kustīgs šķērslis. Brauciens pavasarī pa lauku grants ceļiem nav no vieglajiem.

Apmēram pirms gada tādā devās arī jauniešu pāris, Rikijs un Vilova. Viņu galamērķis tobrīd bija kādu laiku neapdzīvota māja Latgales laukos netālu no Rēzeknes. Te gandrīz visu mūžu esot nodzīvojusi kāda sieviete, bet dzīves nogalē nolēmusi atgriezties Krievijā. Jauniešiem esot stāstīts, ka latviešu valodu viņa «tā arī neesot iemācījusies». Taču arī tagad šajā sētā nerunā latviski, kur nu vēl latgaliski. Jaunie saimnieki savā starpā sazinās angļu valodā.

Uz ziemeļiem

Vilova ir Lielbritānijas pilsone, bet Rikijs, lai gan dzimis un pirmos septiņus savas dzīves gadus pavadījis Limbažos, latviešu valodā vairs «nedomā». Sarunas gaitā puisis nereti lūdz atkārtot jautājumu, bet, apdomājot sakāmo, domu formulē skaidri. Rikiju mulsina tas, ka gan jauniegūtie vai vecie, bet no jauna iepazītie latviešu draugi, sarakstoties ar viņu sociālajos tīklos, dod priekšroku angļu valodai. «Nav jau daudz, kam runāt, tikai nedaudz vairāk nekā miljons latviešu,» Rikijs secina un lepni uzteic Vilovu, kas dažas frāzes savas jaunās dzīvesvietas valsts valodā tomēr apguvusi. Varētu jau vairāk, bet nav, ar ko diži daudz sarunāties. Vienīgi kaimiņu pāris.

Jaunieši gan šeit neieradās, lai daudz runātu, bet gan lai «izbaudītu dabas klusumu». Rikijs un Vilova uzauga nelielajā Džērsijas salā, kas, līdzīgi kā plašāk pazīstamā Gērnsijas sala, kļuvusi par ārzonas uzņēmumu paradīzi. Jaunieši saprata, ka vietā, ko pārtikušie izmanto, lai kļūtu vēl bagātāki, viņi dzīvo pieticības un mierpilnas vienkāršības trūkumā. Tāpēc izlēma pamest salu. Vilovas izvēle pārcelties uz valsti «kaut kur ziemeļos» vecākiem šķitusi nejauša, tomēr meitas lēmums akceptēts. Arī viņas vecāki jaunībā apceļojuši pasauli, pirms atgriezušies Lielbritānijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu