Reālisms nav modē • IR.lv

Reālisms nav modē

1
Kadrs no filmas Gads pirms kara
Kristīne Simsone

Dāvja Sīmaņa filmas Gads pirms kara pirmizrāde un citi Roterdamas kinofestivāla spilgtākie notikumi

Jauni laiki, jauni tikumi — nespēdami rīkot klātienes seansus, arī Eiropas nozīmīgākie kinofestivāli «ievācas» cilvēku mājās. Savu 50. jubilejas programmu Nīderlandes skatītājiem, kā arī mediju un kinoindustrijas pārstāvjiem tiešsaistē bija pārnesis arī Roterdamas Starptautiskais kinofestivāls, kura filmu skates notika no 1. līdz 7. februārim. 

Festivāls kinovidē ir pazīstams kā autorkino un jauno režisoru «atspēriena» platforma. Programma ģeogrāfiski allaž ir bijusi plaša, un kopš dibināšanas 1972. gadā tajā ir dāsni pārstāvēti darbi no valstīm, kuru vārdi Rietumu regulārajā kinorepertuārā bieži neparādās. Festivāli, par laimi, arī pandēmijas laikā ir vide, kurā iespējams satvert jaunākās tendences un skatīties konsekventos atlases principos balstītu filmu izlasi.

Pusnomoda sapnis

Vienā no konkursa programmām bija iekļauta arī Dāvja Sīmaņa sirreālā drāma Gads pirms kara. Šo vizuāli spēcīgo, simboliem, vēsturiskām, kinematogrāfiskām un nereti ironiskām atsaucēm piesātināto drāmu var pielīdzināt intensīvam pusnomoda sapnim, kas svaidās līdzi galvenajam varonim — noslēpumainajam vēsturiskajam personāžam Pēterim Mālderim. Čehu aktiera Petra Buhtas tēlotā varoņa ceļš no šveicara vietas kādā Rīgas viesnīcā 1913. gadā ved pa dažādām Eiropas metropolēm un turienes anarhistu šūniņām. 

Sociālā nevienlīdzība kā bīstami nospriegota stīga vijas cauri filmas stāstam, sātīgi barojot dažādas ideoloģijas, kas ap to laiku dzimst spilgtu vēsturisku personāžu sakairinātajos prātos — filmā redzam Ļeņinu (Lauris Dzelzītis), Staļinu (Eduards Johansons), Freidu (Ģirts Ķesteris) un citus zināmus vēstures varoņus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu