Laukos un plašā pasaulē • IR.lv

Laukos un plašā pasaulē

11
Baiba Tjarve. Foto — Kristīne Madjare
Edīte Tišheizere, žurnāla Ir teātra kritiķe

Kā iedzīvotāju kultūras uztveri un paradumus Latvijā ietekmējusi pandēmija? Latvijas Kultūras akadēmijas Zinātniskās pētniecības centra vadošā pētniece Baiba Tjarve domā, ka izturīgākā pret pārmaiņām izrādīsies amatiermākslas kustība

Pētniece Baiba Tjarve ir no tiem retajiem cilvēkiem, kuru darbā pandēmija īpašas pārmaiņas neradīja. Dzimusi, augusi Rīgas meitene, viņa pirms krietna laika pārcēlās uz laukiem un gadiem strādājusi attālināti no savas viensētas Tirzā.

Nule Baiba Tjarve prezentējusi kultūras patēriņa un līdzdalības ietekmes pētījumu, ko veikusi Latvijas Kultūras akadēmija kopā ar Analītisko pētījumu un stratēģiju laboratoriju un pētījumu centru SKDS. Katru otro gadu tāds pētījums ļauj spriest par iedzīvotāju kultūras uztveri un paradumiem, bet šogad arī  par Covid-19 radītajām pārmaiņām.

Savulaik Baiba absolvējusi teātra aprindās slaveno Silvijas Radzobes pirmo kritiķu kursu, bet kopā ar citām kursabiedrenēm nebeidza maģistrantūru, jo devās pāri visai Latvijai — kļuva par Daugavpils teātra literārās daļas vadītāju un kopā ar režisoru Pēteri Krilovu sāka nebijušu un traku festivālu Homo novus. Pirmajā festivālā tālajā 1995. gadā Baiba bija gan tā motors, gan smadzenes.

Kad tālaika Daugavpilī pēc izaicinoši laikmetīgā teātra nebija vajadzības, aktieri pamazām vien pārcēlās uz Rīgu. Bet Krilovs, Tjarve un vēl pulks līdzdomātāju nodibināja Latvijas Jaunā teātra institūtu, lai palīdzētu arī pie mums rasties citādam, aktīvam un laika garu jūtošam teātrim. Baiba kļuva par institūta direktori, mācījās kultūras menedžmentu Francijā un Rumānijā, trīs mēnešus pavadīja Amsterdamā, Nīderlandes Teātra institūtā. Tā vadītāju Draganu Klaiču līdz ar Silviju Radzobi un vidusskolas literatūras pasniedzēju Daci Lūsi piemin kā skolotājus, kuri ietekmējuši viņas dzīves ceļu. Un tad pēkšņi Baiba pameta laikmetīgā teātra virpuli, lai pazustu laukos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu