Eiropas pazemošana • IR.lv

Eiropas pazemošana

1
Aivars Ozoliņš

Augstā pārstāvja izgāšanās Maskavā liedz cerēt uz vienotu ES ārpolitiku

Vai Eiropas Savienībai ir sava ārpolitika? ES augstais pārstāvis ārlietu un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels pagājušonedēļ Maskavā izdarīja visu, ko spēja, lai parādītu, ka attiecībās ar Krieviju tādas nav. Diemžēl šī «vissliktākās diplomātijas meistarklase», kā dažs nodēvējis viņa sniegumu, ir visas ES politiska neveiksme. Kremlis brutāli uzsvēra, ka neuzskata Briseli par ārpolitisku spēlētāju, un Borels gandrīz vai mazohistiski ļāvās to apstiprināt.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena bija deklarējusi mērķi padarīt ES par globālu ārpolitikas smagsvaru līdzās ASV, Ķīnai un Krievijai. 2019. gada rudenī viņa «misijas vēstulē» jaunieceltajam ārlietu un drošības politikas augstajam pārstāvim Borelam uzdeva veidot ES «stratēģiskāku, uzstājīgāku un vienotāku» ārējās attiecībās: «Jums ir jāstiprina Savienības spēja rīkoties autonomi un veicināt pasaulē tās vērtības un intereses.»

Jau tolaik varēja šaubīties, vai šāds uzdevums būs pa spēkam spāņu sociālistam, kuru ietekmīgākās dalībvalstis bija atzinušas par gana labu kompromisu augstajam amatam tieši tāpēc, ka viņš nekonkurētu ar šo valstu ārpolitiku. Tāpēc nu var teikt — ko gribēja, to dabūja. Tomēr Borela sniegums Maskavā, kas bija pirmā ES ārpolitikas pārstāvja vizīte Krievijā kopš 2017. gada, pārspēja pat vissliktākās prognozes.

Pirmkārt, varēja nebraukt. Baltijas valstis un Polija bija ieteikušas atcelt braucienu, kad Krievijas varas iestādes notiesāja Alekseju Navaļniju un brutāli izrēķinājās ar protestētājiem. Tas būtu bijis gana stingrs ES vēstījums. Tomēr Borels uzstāja, ka vizīte esot «sen plānota», Eiropai vajagot «dialogu» ar Krieviju un viņš došoties uz Maskavu ar «stingru vēstījumu».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu