Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Pasaules tirgi

Ražošana glābj IKP
Par spīti faktam, ka Covid-19 pielika punktu desmit gadus ilgušam izaugsmes posmam, Vācijas ekonomika pandēmiju pārdzīvojusi labāk, nekā prognozēts, — IKP pērn sarucis tikai par 5%.  Francijā un Itālijā kritums ir 9%, bet Lielbritānijā pat 11,3%, kas ir sliktākais rādītājs pēdējo 300 gadu laikā. Analītiķi skaidro, ka Vāciju paglābis lielais rūpniecības īpatsvars, kas veido vairāk nekā ceturto daļu no ekonomikas. Turpretī, piemēram, Lielbritānijā ekonomika galvenokārt balstās uz pakalpojumu nozari.


Pazaudē seifa atslēgu
Aptuveni 20% Bitcoin kriptovalūtas īpašnieku ir aizmirsuši savu digitālo maku paroli, lēš Chainalysis. Kopējā summa, kurai nav iespējams piekļūt, ir aptuveni 140 miljardi ASV dolāru. Pazīstamākais zaudētājs ir Sanfrancisko dzīvojošais vācu izcelsmes programmētājs Štefans Tomass (attēlā), kurš pazaudējis lapiņu ar paroli un netiek klāt 220 miljoniem dolāru.  Tagad drošā vietā noslēpis nelielu cieto disku IronKey, kas glabā digitālā maka privāto atslēgu, un cer, ka nākotnē gudri kriptogrāfi palīdzēs atgūt paroli.


Samaksā un atkal lido
Pēc atkārtotas drošības sertifikācijas debesīs atgriezušies Boeing 737 Max lidaparāti. Šo modeļu lietošanu apturēja 2019. gada martā pēc divām katastrofām, kurās bojā gāja 346 cilvēki. Janvāra sākumā Boeing un ASV Tieslietu ministrija vienojās par vairāk nekā 2,5 miljardu ASV dolāru izlīgumu, jo kompānija bija noklusējusi faktus par manevrēšanas elektronikas trūkumiem. 244 miljoni būs sods, 1,8 miljardi pienāksies lidsabiedrībām par zaudējumiem, bet 500 miljoni atvēlēti kompensācijām upuru tuviniekiem.


Zaļā zeme
Meksikas prezidents parakstījis regulu, kas atļauj valstī legāli audzēt marihuānu medicīniskiem nolūkiem. Līdz ar to pēc būtības ir izveidots pasaulē lielākais marihuānas audzēšanas tirgus. Paredzams, ka tuvākajā laikā parlaments nobalsos arī par marihuānas atļaušanu atpūtai. Augstākā tiesa jau pirms vairākiem gadiem mudināja legalizēt marihuānu, jo tas palīdzētu samazināt vardarbību starp narkotiku karteļiem, kas marihuānu audzē nelegāli un kā kontrabandu ieved ASV.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu