Ārsts Šuba: Covid-19 ir kā krievu rulete, tāpēc nepieciešama kolektīvā atbildība • IR.lv

Ārsts Šuba: Covid-19 ir kā krievu rulete, tāpēc nepieciešama kolektīvā atbildība

Ārsts Oļegs Šuba. Foto: Ieva Salmane

“Mēs slimnīcā esam pieredzējuši, ka veselas ģimenes aiziet bojā — divi cilvēki vai pat vairāk. Traģiski. Šī slimība ir krievu rulete — neviens nezina, vai viņu skars viegli vai smagi un kādas būs komplikācijas. Tāpēc nepieciešama kolektīvā atbildība, apzinīga attieksme. Jāievēro distance. Jāvalkā maskas. Nevajag lidot un ceļot. Arī vakcīna nav absolūta atbilde. Kamēr nebūs vakcinēta lielākā daļa sabiedrības, jāturpina ievērot piesardzību,” intervijā žurnālam Ir saka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba, kurš ikdienā cīnās ar Covid-19.

Ārstu patlaban visvairāk uztrauc jaunā un lipīgā Covid-19 vīrusa mutācija – “mums jābūt tai gataviem”. Latvijā izstrādāto rekomendāciju Covid-19 seku mazināšanai viens no līdzautoriem ir arī Šuba. “Latvijā vadlīnijas visu laiku bija pieejamas, vai nu Masačūsetsas, vai Oksfordas izstrādātās — mūsu speciālistiem pieejama ļoti plaša informācijas telpa. Soli pa solim tur viss, kas attiecas uz ārstēšanu, bija sarakstīts, ārsti visi pārvalda angļu valodu. Tagad vadlīnijas ir arī latviešu valodā. Visās slimnīcās tās lieto,” saka ārsts.

Vadlīnijas valstī ir vajadzīgas, lai ārsti visās slimnīcās strādātu pēc vienotas stratēģijas. “Svarīgi, lai mēs ar kolēģiem visi runātu vienā valodā. Nevis viens pēc Uhaņas vadlīnijām, cits — pēc Oksfordas. Vadlīnijas nozīmē iespējamās rīcības izvēļu kopumu,” skaidro Šuba.

Ārsts visiem liek pir sirds – galvenais ir turpināt uzmanīties: “Es saprotu, ka cilvēki ir noguruši, bet mums nav cita risinājuma, lai saslimšana neaugtu. Kad jūs no rīta ziņās ieraugāt ar Covid-19 inficēto skaitļus, ir jāsaprot, ka apmēram 15% nonāks slimnīcā un daļai būs smaga slimības gaita, daļa nomirs.”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu