Zemu lidojoši suņi • IR.lv

Zemu lidojoši suņi

«Parasti garāmgājējiem patīk, skatās ar interesi. Nav jau tā, ka katrs otrais te brauktu ar suņu pajūgu,» pasmaida garkalnietis Kaspars Krievs. Vienīgais, no kā jāuzmanās, — citi suņi. «Ja piecu suņu pajūgam pa vidu ieskrien kāds varonīgs suns, ņemšanās reizēm ir šausmīga.» Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Viss sācies ar haskiju bumu. Suņu sports Latvijā attīstījies līdz latviešu iekļūšanai pasaules elitē. Bet šī gada baltajā ziemā tā ir iespēja brīnišķīgai atpūtai

Brūni baltais vācu īsspalvainais putnu suns Džīno, izlaists no busiņa, viegli trīc. Pie vainas nav tikai aukstums, kas balti mirdzošā sniega dienā sasniedz desmit grādus zem nulles, bet priecīgs satraukums. Kad saimnieks Artūrs iznāk no istabas zaļi melnā tērpā ar uzrakstu «Dog Sport Carnikava», Džīno pats steidzas uz auto — viņš varēs skriet! 

Artūrs uzsmērē suņa ķepām speciālu krēmu, kas aizsargā pret sērsnu un atgrūž mitrumu. Džīno zem suņu mētelīša jau uzlikti īpaši iemaukti. Pavadas gals gan paliek nevis saimnieka rokās, bet tiek pieslēgts pie Artūra jostas, savienojot viņu ar suni kā māti ar zīdaiņa nabassaiti. Saimniekam pie kājām ir slēpes, bet galvā drošībai — ķivere. Pēc komandas «aiziet!» viņš ar suni izgaist meža stigās slēpošanas trasē pie Carnikavas. Tik ātri, ka precīzi attaisno tās nosaukumu Zibeņi. 

Uz pjedestāliem

Artūrs Jakobsons ikdienā strādā retā profesijā, viņš ir nēģu zvejnieks. Garšīgais «tārpiņš» atrodams Carnikavas novada ģerbonī, vēsturiskā ķeršanas metode atzīmēta pat Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Ar savu zvejas komandu izcēlis no Gaujas āliņģiem murdus, Artūrs pēcpusdienā pievēršas tikpat unikālam hobijam. Piejūras ciema vārds Latvijā arvien vairāk tiek saistīts ar skrejošajiem suņiem. 

Jakobsona izveidotā Dog Sport Carnikava 40 biedri ir vieni no aktīvākajiem Latvijas Kamanu suņu sporta federācijā, kas apvieno astoņus klubus no dažādām Latvijas malām. Katram entuziastam ir vairāki suņi, arī Artūra busiņā kārtu izskrieties vēl gaida melnbaltā kucīte Naila. Sporta krancis, kā nosmej saimnieks. Vācu īsspalvainā putnu suņa un greihaunda krustojums vairāk esot Artūra dzīvesbiedres Elīnas sacensību biedrs. Viņa todien palikusi mājās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu