Sērga un valdība • IR.lv

Sērga un valdība

1
Aivars Ozoliņš

Kariņa valdībai divi gadi un pastāvīga politiska krīze

Krišjāņa Kariņa (JV) valdība divu gadu jubileju pagājušo sestdien sagaidīja ierastajā nestabilitātes agregātstāvoklī. Viena ministre nupat padzīta, rindā uz atlaišanu gaida vēl viena. Tomēr premjerministrs var raudzīties nākotnē ar izmisīgu optimismu. Viņa valdībai īsti nav alternatīvas, un to neapdraudētu arī labklājības ministres Ramonas Petravičas padzīšana.

Valdība ir pārslimojusi jau trīs ministru demisiju. Divām no tām nebija sakara ar valdībai un arī mums visiem lielāko pārbaudījumu — koronavīrusa epidēmiju, kurai vismaz līdz šim bijis arī disciplinējošs iespaids uz neiespējamo piecu partiju koalīciju, no kurām vienai — entropijas gandrīz jau noēstajai KPV — tagad ir pat divas valdes.

Pērn martā ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV) atkāpās, kad zaudēja pielaidi darbam ar valsts noslēpumu. (Starp citu, partijas biedrs Sandis Ģirģens tolaik «ar lielu ticamības pakāpi» prognozēja, ka būšot nākamais, kuram to var atņemt; vēlāk gan nomierinājās un ļāvās epidēmijas laika skaistumkopšanai.) Novembrī atkāpās vides ministrs Juris Pūce (A/P). Novadu reformas lāčplēsis bija sīkstulīgi samelojies par bezmaksas autostāvvietas atļauju. Bet janvāra sākumā pienāca kārta veselības ministrei Ilzei Viņķelei — viņas tērzēšana par citu politiķu un «mūsu visu» kopīgo atbildību nebija ietekmējusi arvien katastrofālākos saslimšanas rādītājus.

Ar Petraviču nu ir līdzīgi kā ar Viņķeli. Ministre pirmdien rāmi atskaitījās, cik videokonferenču sarīkojusi un cik oksimetru iepirkusi sociālās aprūpes namiem, tikmēr viņas pārraudzītā realitāte kļūst arvien baisāka. Līdz janvāra vidum epidēmija bija skārusi gandrīz pusi no visiem pansionātiem, saslimusi trešdaļa no 13 tūkstošiem to klientu un arī vairāk nekā 1300 darbinieku. 14% no visiem Latvijā Covid-19 nogalinātajiem bija šo aprūpes centru (vai drīzāk slimības epicentru) iemītnieki. Tikmēr ministrei pašlaik svarīgākais ir jautājums, vai viņa šo nelaimes vērošanu no ministrijas var savienot ar vērošanu no Saeimas. («Nav viegli apvienot,» viņa pirmdien žēlojās.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu