Aspazijas instagramējamais vainags • IR.lv

Aspazijas instagramējamais vainags

3
Sanita Kossoviča. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Lielisks laika pavadīšanas veids inteliģentiem cilvēkiem, kuriem pandēmijā pietrūkst muzeju, teātru un izstāžu! Nesen bagātināto vietni Memorialiemuzeji.lv tā iesaka Memoriālo muzeju apvienības pārstāve Sanita Kossoviča. Cita starpā tur atradīsit arī Raiņa piezīmes spāņu gripas laikā

Pandēmija kultūras jomai devusi ne tikai šoka triecienu, bet arī iespējas meklēt jaunus veidus, kā uzrunāt apmeklētājus. Memoriālo muzeju apvienība izmantojusi valdības sniegto finansiālo atbalstu, lai savā interneta vietnē izveidotu personību stāstus — aizraujošu vizuālo un teksta materiālu par tautā iemīļotiem rakstniekiem, dzejniekiem, māksliniekiem. Šeit pavisam negaidītos rakursos atklājas Krišjānis Barons, Rainis, Aspazija, Rūdolfs Blaumanis, Jānis Akuraters, Andrejs Upīts, Ojārs Vācietis, Janis Rozentāls. Vai par Upīša kaķi jūs zināt daudz? Ja ne, dodieties uz Memorialiemuzeji.lv, un varat pētīt ar savu mīļdzīvnieku klēpī!

Memoriālo muzeju apvienības direktores vietniece attīstības jautājumos Sanita Kossoviča intervijā atzīst, ka muzejiem krīzes laikā neklājas tik slikti, kā varētu šķist, — laiku, ko citkārt muzeja speciālisti veltītu apmeklētājiem, tagad atvēl pētniecībai. Kossoviča stāsta, kā desmit Latvijas memoriālie muzeji fiziskās klātbūtnes efektu mūsdienās savieno ar digitālo pasauli un kāpēc pieredze memoriālajā muzejā sen vairs nav klasiķu koka gultiņa, bet daudz kas vairāk.

Ko cilvēki no virtuālām muzeja aktivitātēm iegūst un ko zaudē, salīdzinot ar iespēju fiziski būt klāt, izstaigāt muzeju kājām, ne acīm?
Šajā situācijā mēs, protams, esam nonākuši piespiedu kārtā. Pirms pandēmijas, kad cilvēkiem varēja būt klātienes pieredze muzejos, bijām domājuši par digitālajiem risinājumiem. Kaut kādā ziņā digitālā vide konkurē ar klātienes apmeklējumu — ja cilvēkam par daudz iedod virtuālajā vidē, piemēram, izstādes, ekspozīcijas, viņam šķiet, visu jau ir apskatījies! Vai viņš vēl ies uz muzeju? 

Veidojot digitālo memoriālo muzeju vietni, mums drīzāk bija mērķis cilvēkiem ielikt āķi lūpā — sagatavot nākotnes apmeklējumam, izraisīt zinātkāri. Cilvēki šobrīd nevar aiziet uz muzejiem, bet nedrīkstam viņus pazaudēt. Tagad ir brīdis, kad cilvēki pārdomā ierastos maršrutus: dodas uz dabas takām, nodarbojas ar rokdarbiem. Mēs smalkjūtīgi domājām, kā būt līdzdalīgiem viņu dzīvē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu