Propellers griežas • IR.lv

Propellers griežas

7
Raimonds Pauls. Foto — Reinis Hofmanis
Ieva Puķe

Raimonda Paula jubilejā nenotiks koncerts ar Elīnu Garanču, bet ilgi gaidītā Ojāra Vācieša koncertprogramma ar Andri Keišu pagaidām fiksēta tikai ierakstā. Maestro par to joprojām sāp sirds, tomēr viņš nebeidz kalt nākotnes plānus

Pāris dienas pirms Zie-massvētkiem zvanot Rai-mondam Paulam, izrādās — radies pārpratums. Komponists, kuram 12. janvārī paliks 85 gadi, sarunu gaidījis nevis pa telefonu, bet savā ierastajā darbistabā Latvijas Radio pagrabā. Liela uzticēšanās kovidlaikā! Pirmajā janvāra svētdienā sarunātā āra pastaiga Vecrīgā pēc viņa iniciatīvas arī negaidot pārvēršas par tikšanos radiomājā. Plānojot ierakstu ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri par godu Latvijas Radio 3 ceturtdaļgadsimta jubilejai, maestro gan tikko nodevis siekalu testu, bet es desmit dienas esmu aizvadījusi laukos. 

Komponists iznāk pretī bez maskas un labākā omā nekā īsajās sazvanīšanās reizēs. Garastāvokli uzlabojusi doma par nākamās dienas muzicēšanu un iepriekšējā vakarā LTV translētais ieraksts no skaistā oktobra koncerta Rēzeknes Gorā, ko arī viņš noskatījies pirmoreiz. Elbas filharmonijas Hamburgā goda ērģelniece Iveta Apkalna un Raimonds Pauls festivālā ORGANismi. «Jā, lieliska meitene! Mēs laikam pēc dažām dienām tiksimies,» jubilārs ir gandarīts.

Vēl decembrī veicāt koncertierakstus gan Latvijas Radio, gan televīzijā. Vairāki televīzijas darbinieki tobrīd jau bija pašizolācijā. No vīrusa nemaz nav bail?
Nē. Žēl, ka visi darbi, pateicoties epidēmijai, tiek pārtraukti. Sevišķi žēl koncerta ar Elīnu Garanču, kam vajadzēja būt 12. janvārī. Viņa bija speciāli ieplānojusi. Diemžēl arī viņai tur, Spānijā, ir savas problēmas. (Koncerts pārcelts uz jūliju — red.) Atcēlās programma, pie kuras nopietni strādājām ar aktieri Andri Keišu, ar Ojāra Vācieša dzeju. (Pārcelta uz novembri un decembri — red.)

Mūzikas namā Daile bija paredzēti seši koncerti Suni ārā nedzenama nakts, bet pagaidām arī bijis iespējams tikai ieraksts.
Esmu ar aktieriem sadarbojies jau no 60. gadiem. Edgars Liepiņš, Harijs Spanovskis, Andris Bērziņš, Jānis Paukštello… Man šī sadarbība patīk, arī publikai ir tuvas šīs aktieru dziedāšanas. Tā lēnā garā nonācu Jaunatnes teātrī (Pauls lieto vēsturisko JRT nosaukumu — red.), ar kuru man ir tādas īpatnējas attiecības, bet es par to šodien nerunāšu. Tas ir viens no labākajiem mūsu teātriem, tur ir daudz tiešām talantīgu aktieru. Bija liels prieks, ka viņus redzēju arī filmā Homo novus, vairākas lieliskas epizodes: gan ar Gundaru Āboliņu, gan Andri Keišu, Jaunā teātra zvaigznēm. Lieliski aktieri, ar kuriem ir interesanti sadarboties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu