Bez sniega, bet ar papagaiļiem? • IR.lv

Bez sniega, bet ar papagaiļiem?

Zīmējums- Shutterstock
Vilis Kasims

Pagājušajā gadā tika sasniegts kārtējais rekords — tas bija vissiltākais gads, kopš Latvijā tiek veikti meteoroloģiskie novērojumi: bija netipiski silta ziema un maz vasarīgi karstu dienu. Kāda būs Latvijas daba gadsimta beigās? Latvijas vide klimata pārmaiņās var atrast jaunu līdzsvaru, taču globālajai sasilšanai iespējamas arī neparedzamas sekas

Latvijas piekrastē un rietumos sniegs gadsimta beigās jau kļūs par eksotiku, par nākamajās desmitgadēs gaidāmajām klimata pārmaiņām teic Andris Vīksna — Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Prognožu daļas vadītājs. LVĢMC veidotie modeļi rāda, ka sniega segas biezumā Latvijā nākamajās desmitgadēs gaidāmas straujas pārmaiņas. Un visvieglāk to pamanīt būs tieši Kurzemē, kur ziemas ierasti ir siltākas.

Bet globālās sasilšanas atstātās sekas Latvijas klimatā un vidē var redzēt jau tagad, un nākamajos gados pārmaiņu būs vēl vairāk, saka Ir aptaujātie speciālisti. Tās izpaudīsies gan laikapstākļos, gan šeit atrodamajos augos un dzīvniekos un viņu uzvedības paradumos. 

Problēmas un iespējas

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu