Online spēle arvien atbildīgāka • IR.lv

Online spēle arvien atbildīgāka

Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Jānis Trēgers, 11.lv valdes priekšsēdētājs

Līdzīgi kā tas ir ar citām izklaidēm, arī interaktīvajās azartspēlēs svarīgs ir mērs un atbildība. Īpaši svarīgs! Online azartspēļu izklaides industrija Latvijā ir gatava kļūt par atbildīgās spēles principu ieviešanas galveno dzinējspēku un arī veiksmīgi realizē šo nodomu. Licencētie spēļu operatori jau vairākus gadus pārņem ārvalstu pieredzi atbildīgās spēles rīku ieviešanā. Savukārt efektīvākais atbildības rīks, kas ieviests no valsts puses ir pašatteikušos personu reģistrs. Tas Latvijā pilnvērtīgi sāka darboties no šā gada 1.janvāra.

12 mēnešu liegums

Kopš gada sākuma reģistrā sevi ir ievietojuši vairāk nekā 14 000 cilvēku. Ir pamats domāt, ka šis skaitlis lielā mērā veidojies no tiem aptuveni 16 000 cilvēku, kurus kā problemātisko spēlētāju loku iezīmēja Veselības ministrijas 2019. gadā veiktais pētījums par procesu atkarībām.  Viņi vismaz gadu nevarēs piekļūt nevienai Latvijā licencētai online spēļu vietnei un netiks ielaisti spēļu zālēs vai kazino. Minimālais pašatteikšanās termiņš ir 12 mēneši.

Kā nozares pārstāvis esmu gandarīts par šāda rīka eksistenci. Es un mani kolēģi esam gatavi atkal un atkal uzsvērt – tēze par to, ka spēļu operatori varētu būt ieinteresēti veicināt atkarības, ir mīts. Tas ir mīts, kuru mēs vēlamies kliedēt.

Runājot par mūsu darbiem atbildīgas spēles vides veicināšanā, bieži saskaramies ar skepsi un neticību. Nevarot būt, ka uzņēmumi dara lietas, kas varētu negatīvi ietekmēt to finanšu rādītājus. Šis ir novecojis un kļūdains pieņēmums. Online izklaides nozares uzņēmumu ilgtspēja ir atkarīga no tā, cik veiksmīgi valsts un arī paši operatori varēs liegt piekļuvi spēlei ikvienam, kam ir jebkādas problēmātiskās spēlēšanas pazīmes. Jo mazāk problēmu radīs spēle, jo mazāk biznesa risku, kas saistās ar neprognozējamību nozares regulējumā, būs arī uzņēmumiem. Tieši tik vienkārši ir izskaidrojama mūsu interese atbildīgās spēlēs principu un rīku ieviešana un proaktīvs darbs atkarību prevencijā.

Nozares uzņēmumi ir pārņēmuši daudzu citu valstu pieredzi un ir pārliecināti, ka nozares ilgtspēja ir iespējama tikai tad, ja tiek izdarīts maksimāli daudz, lai ar azartspēlēm saistīto problēmu apmērs tiktu mazināts vai ideālā gadījumā – izskausts. Azartspēļu izklaidē jāpaliek tikai tiem spēlētājiem, kas izklaidējas samērīgi un par līdzekļiem, kurus tie var atļauties. Būtiski piebilst, ka pretēji stereotipiem un stigmām, šādi spēlētāji veido absolūto vairākumu no visu spēlētāju skaita. Krietni virs 90%, kā to apstiprina Veselības ministrijas pētījums. Atbildīga komunikācija, spēlētāju aizsardzības instrumenti, pašatteikušos reģistrs ir tās lietas, kas palīdz nodrošināt, ka atkarību riski tiek samazināti līdz minimumam un spēlētājiem ar riska pazīmēm ir iespēja sevi efektīvi un jebkurā laikā pasargāt.

Online reģistrs darbojies arī agrāk

Tāpēc nozare ir gandarīta, ka arī Latvijā, tāpat kā citās valstīs, šogad sāka darboties pilnvērtīgs pašsatteikušos reģistrs. Arī līdz šā gada sākumam pašatteikšanās iespēja Latvijā pastāvēja, taču pilnvērtīgi reģistrs darbojās tikai Latvijā licencētajās online spēļu vietnēs – fiziskajās spēļu zālēs tā darbība nebija efektīva. Turklāt tas nebija ērts kā rīks, jo lai sevi tajā ievietotu, personai bija jāraksta iesniegums un fiziski tas jānogādā Azartspēļu un izložu uzraudzības inspekcijā (AIUI).

Lai par šo rīku uzzinātu pēc iespējas vairāk cilvēku, decembrī arī rīkojam informatīvu kampaņu, stāstot par reģistru un atbildīgu spēli. Esmu pārliecināts, ka online izklaides industrijas nākotne ir tiešā veidā atkarīga no tā, cik efektīvu spēlētāju aizsardzības sistēmu mēs un valsts institūcijas varēsim ieviest.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu