Mediķi aicina ticēt ārstiem un saudzēt sevi • IR.lv

Mediķi aicina ticēt ārstiem un saudzēt sevi

Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Latvijas Ārstu biedrības, Latvijas Jauno ārstu asociācijas un Latvijas Māsu asociācijas atklātā vēstule sabiedrībai

Brīdī, kad Latvijā Covid-19 pandēmijas dēļ ir izsludināta ārkārtas situācija veselības aprūpē, Latvijas Ārstu biedrība vēršas pie Latvijas iedzīvotājiem, izsakot pateicību par izpratni un pretimnākšanu, godprātīgi ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus, sociālo kontaktu ierobežošanu, fizisko distancēšanos, apzinīgu roku un elpošanas orgānu higiēnu, mutes un deguna aizsegu, kā arī lietotnes Apturi Covid lietošanu, bet, ja nepieciešams,  pašizolēšanos, dalību laboratoriskajā un epidemioloģiskās izmeklēšanā, līdzestību ārstniecībai un citiem pasākumiem infekcijas slimības profilaksei un kontrolei. Tas liecina, ka Latvijas sabiedrībā kopumā ir laba veselības izglītotība un veselībpratība!

Nav nevienas citas labas iespējas, kā pārtraukt Covid-19 iekšējo transmisiju, kā kopīgi ievērot valdības noteiktos ierobežojumus un paciest neērtības. Mums veiksies labāk un mēs varēsim to izdarīt ātrāk, ja stiprāki un pacietīgāki būs mūsu vājākie “ķēdes posmi”, proti, cilvēki ar nepietiekamu veselībpratību, sazvērestības teoriju piekritēji vai maldu ziņu izplatītāji, kas tīko pēc lētas uzmanības.

Inficējas, slimo un mirst arī ārsti, māsas un citi veselības aprūpē strādājošie, taču viņiem nav citas izvēles, kā tikai palīdzēt citiem – viņu darbu nav iespējams veikt attālināti.

Ārsta profesijas ētiskais kods liek palīdzēt gan varmācībā cietušam, gan varmākam, gan tiesnesim, gan noziedzniekam. Ārsta attieksmei jābūt vienlīdzīgai gan pret  cilvēku, kurš, vairoties atbildības, melo par savas inficēšanās patiesajiem apstākļiem, gan pret cilvēku, kurš, bailēs saslimt, jau jūtas slims un sagroza stāstīto par savu veselību. Šķietami sīkai detaļu noklusēšanai vai sagrozīšanai var būt neparedzami smagas sekas – līdzībā, kā ugunsgrēkam, kurš cēlies no sīkas dzirkstelītes.

Ārkārtas stāvoklis veselības aprūpē ir skaļš signāls par to, ka pieejamie resursi vairs nav pietiekami, lai nodrošinātu pieaugošās vajadzības pēc veselības aprūpes slimniekiem ar vidēju un smagu slimības gaitu.

Ārkārtas stāvoklis nozīmē, ka Covid-19 pacientu veselības aprūpē tiks iesaistīti arī citu specialitāšu ārsti un māsas, kuru ikdiena iepriekš nav bijusi saistīta ar infekciju slimībām. Veselības aprūpē strādājošiem ārkārtas stāvoklis veselības aprūpē nozīmē papildu pienākumus, milzīgu papildu gan fizisku, gan emocionālu slodzi, papildu darbu brīvdienās, papildu negulētas naktis, atceltus atvaļinājumus, augstu risku paša un tuvinieku veselībai – veselības aprūpē strādājošo mūža ilgumu!

Mēs aicinām ticēt ārstiem! Lai arī Covid-19 ir jauna slimība, par to mēs katru dienu uzzinām ko jaunu! Mēs atbalstīsim vakcināciju, kad tā būs pieejama, taču mēs varam ierobežot vīrusa izplatību vēl pirms tās, taču tikai kopā!

Šoreiz mēs lūdzam piedot valdībai, kura, nosakot ierobežojumus, labu nodomu vadīta satraukumā un steigā pieņem dažu labu nepārdomātu lēmumu, taču lielos viļņos šūpināšana lai izpaliek.

Adventes laiks ir gaidīšanas laiks, ko labi vadīt ģimenes lokā, kavējoties sirsnīgās sarunās vai pārdomās, vairoties drūzmas veikalos vai ballītēs, atturoties no lielīšanās ar maldu ziņām un noticēt brīnumam – ka visi kopā mēs varam ierobežot vīrusa izplatību!

Mēs lūdzam jūs – saudzējiet sevi un mūs, bet mēs sargāsim jūs un, cik spēsim, palīdzēsim!

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu