Infodēmija • IR.lv

Infodēmija

1
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Gunārs Nāgels, laikraksta "Latvietis" redaktors

Visi būs iepazinušies ar vārdu “pandēmija”, bet tagad uz tā vārda pamata tiek izveidoti vēl citi līdzīgi vārdi. Pirms nedēļas Latvija sadarbībā ar Austrāliju, Franciju, Indiju un Indonēziju tiešsaistē rīkoja tematisku pasākumu Atbilde infodēmijai. Latvijas ārlietu ministrs deklarēja: “Šeit valdībām ir plašāka loma – līdzās Covid-19 ierobežošanas pūlēm ir jācīnās pret dezinformāciju, kas ar to saistīta.”

Dezinformācija nāk no visām pusēm, bet vēl arvien ir skumji konstatēt, ka cilvēki, kuriem vajadzētu zināt labāk, palīdz izplatīt nepatiesas vai maldinošas ziņas.

Rodas iespaids, ka pēdējos dažos gados vārds “patiesība” ir kļuvis par apzīmējumu ļoti relatīvam jēdzienam. Tas kopā ar nespēju civilizēti pārrunāt jautājumus norāda uz lieliem izglītības un audzināšanas trūkumiem.

Kādreiz skolās, vismaz Austrālijā, mācīja, kā kritiski vērtēt kādu “ziņojumu”, bet tagad viss, kas Facebook, Instagram, Twitter vai YouTube sakrīt ar lasītāja/skatītāja pārliecību, tiek pieņemts kā svēta patiesība, bet viss, kas nesakrīt, tiek noraidīts. Sociologu pētījumi sen jau atklājuši, ka pārliecinātu cilvēku ir ārkārtīgi grūti novest uz citādu domāšanu, pat ar it kā neapstrīdamiem pierādījumiem. Visi pierādījumi mēdz tikai pastiprināt jau izveidoto uzskatu, vienalga, vai pierādījumi atbalsta vai noliedz šo uzskatu.

Nevar šo norakstīt uz “padomju mantojumu”, jo tas ir izplatīts visā Rietumu pasaulē. Beidzot galvenie viltus ziņu izplatītāji (tie paši Facebook, Instagram, Twitter un YouTube) sākuši mēģināt kaut ko darīt – piemēram, pielikt brīdinājumu pie melīga vai maldinoša ieraksta, ka, iespējams, tas nav pareizs. Šāda rīcība, protams, izraisa pretreakciju “ticīgajos”, ka viņiem uzliek cenzūru.

ASV vēl ir tāda nianse, ka minētie sociālie mediji neskaitās izdevēji un tāpēc nenes nekādu atbildību par to, ko viņi izplata. Juridiski tie ir tādi paši kā telefona tīkli, kuri nenes atbildību par to, ka ir nodevuši tālāk to, ko kāds runā savā telefonā. Kad Twitter sāka pievienot brīdinājumus prezidenta Trampa izteicieniem, viņš solījās sociāliem medijiem atcelt šo neaizskaramības statusu.

Tas ir mūžīgais jautājums – kurš un kā noteiks, kas ir patiesība un kādas nepatiesības drīkst pastāvēt. Cenzūra nav labākais atrisinājums, bet dezinformācija var kļūt bīstama. Labākais ir celt domātspēju un laipnību. Bet vai tas vispār ir iespējams?

Komentāri (1)

QAnon 13.12.2020. 19.41

“Rodas iespaids, ka pēdējos dažos gados vārds “patiesība” ir kļuvis par apzīmējumu ļoti relatīvam jēdzienam.”
————–
Tas nav tikai mūsdienu fenomens. Nobela Miera prēmiju, ko saņēma Vudro Vilsons, viens no ASV ģem-parķijas neliešiem, kurš iebrūkot Eiropā, pie viena ievazājot Spāņu gripu, piespieda Vāciju noslēgt mieru ar kara izraisītāju, Krieviju, kas galā noveda līdz WWII un desmitiem lokālo karu un terora aktu un 1/3 planētas pie bada un vājprātīgu sadistu diktāta, nēģeru rasists Martins Luters, apšaubāmas reputācijas “labdarīgas” administratore Māte Terēze, noziedznieks Mandela, kurš plaukstošu Āfrikas valsti noveda līdz bandītismam un balto cilvēku genocīdam, terorists – miljardieris Jāsirs Arafāts , Džeimss Kārters, bez kura līdzdalības Irānā varu nebūtu sagrābuši lupatgalvas un visbeidzot, bungu rīboņa un ovācijas, Putina melnā kuce, Obama, kas noslēdzot “Restart”, iedeva Putinam Carte Blanche, iebrukumam Ukrainā, ko līdz tam sargāja 1994. gada Budapeštas memorands un protams viņa neformālā atļauja Asadam rīkot ķīmisko ieroču uzbrukumus saviem pilsoņiem, būtu saucama par Orvela prēmiju. Tas melnādainis, ar ko vēl varētu sacensties Staļina līdzdalībnieks, fiziskais un morālais kroplis Rūzvelts, pelnījis ar visu ģimeni tikt izdotam sodīšanai Asada ķīmiskā uzbrukuma upuru tuviniekiem, vai vismaz Ukrainas Labējam sektoram.
Nav saprotams, par ko prēmijas saņēma galēji korumpētās: “Ārsti bez robežām”, kas bāž savu degunu kur nevajag un naudu savās kabatās, kremļa kontrolētā ANO, Klimata pārmaiņu starpvaldību padome, kas visiem uzspiež dogmas un Pasaules Pārtikas programma, kas, dalot barību, palielina planētas demogrāfisko piesārņojumu un samazina cilvēku dzīves kvalitāti.
Brīnums vēl, ka to nesaņēma psihiski slimā Grēta Tūnberga, kas būtu pelnījusi Oskaru par pusaudzes-histēriķes lomu un PVO, kas apzināti maldinot pasaules sabiedrību par Covid 19, noveda pie papildus vairākiem simtiem tūkstošu upuru.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu