Maigais cietoksnis • IR.lv

Maigais cietoksnis

Helsinku restorāna Yes Yes Yes apmeklētāji vakariņo īpaši izveidotā ārtelpu «siltumnīcā» 2. decembrī. Foto — Scanpix
Markus Kuokanens, speciāli Ir

Cīņā ar Covid-19 infekciju līdz šim Somijai veicies krietni labāk nekā citur Eiropā — somi ir tik disciplinēti, ka epidemioloģisko drošību var panākt ar ieteikumiem, bez striktiem ierobežojumiem. Palīdz arī digitālās bruņas

No latviešu skatpunkta dzīve Helsinkos šobrīd izskatās neierasti normāla. Joprojām veikalos, sabiedriskajā transportā un pat bāros var sastapt cilvēkus bez sejas maskas. Covid-19 rudens vilnis sasniedzis arī Somiju, un noteikumi kļūst stingrāki, taču joprojām pat Helsinku bāriem ir atļauts darboties līdz 23.

Visās citās Eiropas valstīs pandēmija ir atstājusi daudz dziļākas pēdas nekā Somijā. Novembra nogalē starptautiskais biznesa medijs Bloomberg publicēja Covid-19 noturīguma indeksu, cenšoties sarindot valstis pēc tā, cik efektīvi tās spējušas iegrožot vīrusa izplatību, iespējami maz izjaucot ierasto sabiedrības un biznesa dzīvi. Visas pasaules mērogā starp valstīm, kas spējušas vislabāk tikt galā, Somija ieņēma piekto vietu pēc Jaunzēlandes, Japānas, Taivānas un  Dienvidkorejas. 

Eiropas mērogā arī Latvija salīdzinoši sekmīgi cīnās ar pandēmiju, taču Somija ir citā līmenī. Līdz 7. decembrim Somijā bija reģistrēti tikai 4912 inficēšanās gadījumi uz miljonu iedzīvotāju — zemākais līmenis Eiropā, liecina Pasaules Veselības organizācijas dati.

Somi pandēmiju pārlaiž salīdzinoši viegli — oktobrī veiktā Eiropas līmeņa aptaujā tikai 16% atzina, ka samazinājušies viņu ienākumi, savukārt Latvijā to norādījuši 32%, bet ES vidēji — 27%. Tolaik Latvijā 53% aptaujāto atzina, ka ir apmierināti ar valdības ieviestajiem pasākumiem, kamēr Somijā šis rādītājs bija starp visaugstākajiem —  71%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu