Solidaritātes laiks • IR.lv

Solidaritātes laiks

Ilustrācija — Freepik
Marija Leskavniece

Kā saglabāt optimismu šajos neskaidrajos apstākļos? Ilgstošā krīzē izšķirīga var izrādīties emocionālā inteliģence — spēja apzināties savas vajadzības un skaidri par tām pastāstīt arī apkārtējiem


Konsultē kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Marija Ābeltiņa

Satraukums pirms darba intervijas vai jaunu attiecību sākums. «Visi zinām — pastāv arī  pozitīvs stress,» saka psihoterapeite Marija Ābeltiņa. Taču ilgstošs satraukums cilvēka psihiskajai veselībai var būt postošs. Pētot Covid-19 slimnieku veselības vēsturi, aizvien biežāk atklājas, ka mentālās veselības problēmas un saslimšana ar jauno vīrusu iet roku rokā. 

Cilvēki, kuri jau pirms pandēmijas saskārušies ar garīgās veselības sarežģījumiem, ir riska grupā. Savukārt tiem, kas saslimuši, krietni palielinās iespēja piedzīvot psihiskās veselības traucējumus, rāda Amerikā veikts pētījums, kurā piedalījās 62 tūkstoši Covid-19 pacientu, stāsta Marija Ābeltiņa. Biežākās sūdzības — trauksme, depresija un ilgstošs bezmiegs.

Arī Latvijā šajā laikā depresijas slimnieku skaits pieaug. Visbiežāk psihiskās veselības saasinājums rodas cilvēkiem, kuri jau iepriekš saskārušies ar līdzīgām problēmām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu