«Nevaram rotaļāties ar skaitļiem» • IR.lv

«Nevaram rotaļāties ar skaitļiem»

Ilustrācija — Freepik
Baiba Kļava

Šobrīd katrs otrais ar Covid-19 saslimušais vairs nezina, kur inficējies. SPKC mobilizējis savus resursus, taču trūkst tehnoloģisko risinājumu

No 20 minūtēm līdz stundai — vidēji tik ilga ir epidemiologu pirmā saruna ar katru Covid-19 inficēto. Mērķis ir noskaidrot, kur cilvēks bijis pēdējo divu nedēļu laikā un ar ko kontaktējies  pēdējās divas dienas pirms saslimšanas, kad, pašam nezinot, jau var aplipināt citus. Tad seko zvans ģimenes ārstam, inficētā kontaktpersonām un viņu ģimenes ārstiem.

Šobrīd valstī ir vairāk nekā 10 000 slimnieku kontaktpersonu, kuras noteicis Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Pieaugot saslimušo skaitam, pieaudzis arī darbinieku skaits, kas veic epidemioloģisko izmeklēšanu. Taču SPKC tikai tagad plāno tehnoloģiskos risinājumus, kas varētu aizstāt manuālo darbu. Piemēram, ikdienas statistika par inficēto skaitu sabiedrībai jāgaida līdz pēcpusdienai, jo unikālie saslimšanas gadījumi tiek identificēti manuāli, atzīst SPKC direktore Iveta Gavare. Konkurss jau esot izsludināts, tehnoloģisks risinājums gaidāms nākamā gada sākumā. 

Pašlaik, lai tiktu galā ar stipri pieaugušo inficēšanās līkni, SPKC ir aptuveni dubultojis epidemioloģiskajā izmeklēšanā iesaistīto darbinieku skaitu. «Būtībā viss iestādes personāls lielākā vai mazākā mērā vai nu veic epidemioloģisko izmeklēšanu, vai atbalsta šo procesu, un tieši tas, ka spējām pārstrukturizēties, mums vēl pašlaik palīdz šo procesu nepārtraukti veikt,» skaidro Gavare. Viņa uzsver — arī pieaugot slimības izplatībai, epidemiologu darbs nav kļuvis paviršāks. «Mēs izdarām darbu vienlīdz labi gan tad, kad ir maz, gan tad, kad ir daudz saslimušo. Vienīgi pagarinās zvana saņemšanas laiks, bet epidemioloģiskā  procesa veikšana tiek turēta augstā kvalitātē.» 

Paiet diennakts vai divas, līdz epidemiologi sazvana inficētos, kuri parasti savu pozitīvo testa rezultātu jau ir operatīvi saņēmuši no laboratorijām. Tāpēc Gavare norāda — zinot, ka ir inficēts, cilvēks var jau laikus pats rīkoties: palikt mājās, sazināties ar ģimenes ārstu, uzskaitīt savas kontaktpersonas un tās apzvanīt. Jāsagatavojas arī sarunai ar epidemiologu — SPKC mājaslapā publicēti informatīvi materiāli ar jautājumiem, kas tiks uzdoti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu