Nelūdzam, pieprasām! • IR.lv

Nelūdzam, pieprasām!

Nellija Ločmele

Viņa nav dzelzs lēdija ar plašu reformu plānu. Viņas programma ir izsakāma trīs vārdos — diktatoram Lukašenko jāaiziet. Svjatlana Cihanouska neplānoti kļuva par Baltkrievijas demokrātisko spēku līderi, kad pēc vīra, populāra blogera, aresta viņa vietā kandidēja prezidenta vēlēšanās un sakāva Aleksandru Lukašenko. «Terorists», kā opozicionāre dēvē Lukašenko, gan ir iekrampējies viltoto vēlēšanu rezultātos un asiņaini izrēķinās ar tautas protestiem jau ceturto mēnesi. Pati Cihanouska ir drošībā Lietuvā, bet pagājušajā nedēļā ieradās Rīgā, un Ir radās sen gaidītā iespēja viņu intervēt.

Svarīgākais jautājums — kā Latvija vēl var palīdzēt? Cihanouska aicina sākt ekonomiskās sankcijas pret režīmam lojāliem uzņēmumiem, ļoti novērtē mūsu valdības nostāju pret hokeja čempionāta rīkošanu ar Lukašenko nākampavasar un priecātos, ja arī kāds Dinamo hokejists izrādītos tik drosmīgs, ka reiz izslidotu laukumā ar baltkrievu sarkanbalto karogu kā atbalsta simbolu. Viņa diplomātiski izvairās atbildēt, vai paši baltkrievi būtu gatavi ar spēku gāzt savu varmāku, bet atzīst — turpmāk viņi nevis lūgs, bet pieprasīs pasaules līderu uzmanību Baltkrievijai.

Interesanti, ka šī opozicionāres apņēmība sasaucas ar cita šī žurnāla varoņa stāstu. Mēs apciemojām mūziķi Igo, kurš Lielupes krastā senā ceplī iekārtojis kultūras centru. Vai atceraties, kā Igo varenā balss cēla latviešus kājās Atmodas laikā — un mēs kopā dziedājām, ka dzīvību un brīvību Tēvzemei «nelūdzam — pieprasām!»? Trīsdesmit gadus vēlāk arī baltkrieviem mērs ir pilns, un mums viņi jāatbalsta kā uzticamiem un stipriem kaimiņiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu