Diktatoram ir jāaiziet • IR.lv

Diktatoram ir jāaiziet

Svjatlana Cihanouska: «Es neorganizēju protesta kustību Baltkrievijā. Tā pašorganizējas, un tā tas bija kopš paša sākuma. Ja tagad Cihanouska pazustu, valstī nekas nemainītos. Katrai šūniņai ir savs līderis.» Foto — Reinis Hofmanis
Aivars Ozoliņš

«Skaisti runāt nemāku,» Svjatlana Cihanouska kā atvainodamās saka uzreiz pēc intervijas. Taču arī no Eiropas politiķiem baltkrievi gaida nevis runas, bet gan reālu atbalstu

Baltkrievijas opozīcijas līdere 13. novembrī Rīgā tikās ar valsts vadītājiem un teica uzrunu Rīgas konferencē. Var noprast, ka sarunu darba kārtībā līdzās sankcijām pakļauto Baltkrievijas amatpersonu saraksta paplašināšanai bija arī ekonomiskās sankcijas uzņēmumiem, kuri nodrošina finanšu ienākumus Lukašenko režīmam. Un tās pašas dienas vakarā Cihanouska paziņoja, ka veidos Tautas tribunālu, kas vāks pierādījumus par režīma noziegumiem. Viņa ir pārliecināta, ka Lukašenko laiks ir beidzies. 

Žurnāls Ir jau labu laiku vēlējās intervēt Baltkrievijas opozīcijas līderi, un šāda iespēja radās, kad Cihanouska atbrauca uz Rīgu. Saruna notika Ārlietu ministrijā. Kad palikām telpā trijatā (arī fotogrāfs) un apsēdāmies trīs metru attālumā cits no cita, vienojāmies, ka noņemsim sejas aizsegus, lai runāšana draudzīgāka.

Brutālā diktatora galvenā pretiniece nebūt nav «dzelzs lēdija», kā tam it kā pieklātos būt, taču noteikti nav arī «vāja sieviete», kā mēdz sevi raksturot. Politika nebija viņas izvēle (sarunas beigās viņa atzīstas, ka arī intervijas «smagi panesu»), taču politiskās pieredzes trūkumu atsver milzīga pienākuma un atbildības sajūta un pārliecība, ka baltkrievu tautai ir jābūt brīvai.

Baltkrievi tagad ik dienu protestē, taču līdz 9. augustam bija pieņemts jūs uzskatīt par tik apolitiskiem un pacietīgiem, ka esat samierinājušies ar Lukašenko valdīšanu. Kāpēc tauta piepeši vairs negrib ar to samierināties?
Tas bija baiļu radīts apolitiskums — bija taču protesta kustības 2010. gadā, bet tās ļoti ātri apspieda ar vardarbību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu