Tramps nepazudīs • IR.lv

Tramps nepazudīs

Pauls Raudseps

Neviens no republikāņu smagsvariem nesteidz apsveikt Baidenu ar ievēlēšanu

Tramps nekad neatzīs zaudējumu. Nekad.

Sešas reizes bankrotējušais Tramps kļuva slavens, realitātes šovā spēlēdams to, kas viņš nav, — sekmīgu uzņēmēju. Visa viņa personība, visa viņa karjera, visa viņa dzīve ir viena vienīga neatlaidīga, nepamatota pašslavināšanās. Viņš nepārtraukti melo, nekad neatzīst kļūdas, nekad neuzņemas atbildību un vienmēr vaino citus savās neveiksmēs.

Ne jau viņš pirmais ar šādu taktiku ticis pie varas. No senās Grieķijas pilsētvalstīm līdz 30. gadu Vācijai un daudzviet arī šodien demagogu personības tipi pārklājas un politiskais arsenāls bijis gana vienveidīgs. Atšķiras tikai kostīmi, kādos viņi tērpjas, un ienaidnieki, pret kuriem vērš savu sekotāju naidu.

Kāpēc viņi rod atbalstu? Tāpēc, ka ir šovmeņi un pārvērš politiku izklaidē, kurā galvenā atrakcija ir sadot kādam pa purnu. Viņi visās problēmās vaino kādus citus — eliti, ārzemniekus, atšķirīgos. Tiem, kas jūtas dzīves apbižoti, viņi sola — atriebšos pāridarītājiem. Viņi saka to, ko viņu sekotāji grib dzirdēt, un nostiprina viņu aizspriedumus. Tur, kur viņi ielaiž saknes, tiesiskumā balstīta demokrātija ir briesmās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu