Gals un sākums • IR.lv

Gals un sākums

Jaunievēlētā ASV viceprezidente Kamala Harisa (otrā no kreisās) ar vīru Duglasu Emhofu (pa kreisi) un nākamais prezidents Džo Baidens ar sievu Džilu pēc svinīgās uzrunas Vilmingtonā 7. novembra vakarā. Foto — Scanpix
Māris Diņģelis

Daudzi amerikāņi līksmo, ka ievēlēts jauns valsts līderis — Džo Baidens, taču, šķiet, vēl vairāk viņi priecājas par to, ka ar rekordaugstu vēlētāju aktivitāti izdevies sakaut Donaldu Trampu

Jau pirms pāris gadiem uz vairākiem namiem blakus manai dzīvesvietai parādījās rupji saukļi. Ar aerosola krāsu tie bija uzpūsti arī uz netālā veloceliņa asfalta. Rokraksts mudina domāt, ka to visu izdarījusi viena persona, tādā veidā pasakot, ko domā par ASV prezidentu Donaldu Trampu. Šīs rupjības kopš tā laika nav spējis aizskalot ne lietus, ne izbalināt svelme. Un arī citi cilvēki nav centušies tās nomazgāt vai aizkrāsot.

Tie paši saukļi sāka dārdēt pagājušās sestdienas pusdienlaikā. Pa veloceliņu ripināja vairāku jauniešu karavāna, kopīgi skandinot: «F*ck Trump! F*ck Trump!» Garāmgājēji aplaudēja, automašīnas taurēja. Kāda mazliet iepakaļ palikusi jauna meitene rokās skandināja prāvu metāla zvanu. Vašingtonā bija sākušies svētki!

Ja ASV galvaspilsēta, kas formāli skaitās Kolumbijas federālais apgabals, būtu atsevišķa valsts, te notikušā balsojuma rezultātus varētu apskaust jebkurš autokrāts pasaulē. Džo Baidens 3. novembra vēlēšanās Vašingtonā saņēma 93% balsu.

Taču interesantākais ir tas, ka par Baidenu te azartiski jūsmo salīdzinoši niecīga iedzīvotāju daļa. Piemēram, pirms četriem gadiem atbalsts Hilerijai Klintonei bija daudz uzkrītošāks — daudzu privātmāju mauriņos bija sasprausti viņu atbalstoši plakāti. Savukārt šoruden līdzīgu atbalstu Baidenam esmu pamanījis tikai dažas reizes. Radās sajūta, ka šajās vēlēšanās vašingtonieši balsoja nevis par to politiķi, kuram tic, bet gan protestēja pret to kandidātu, kuru ienīst, un tas ir Tramps.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu