Spēle par spēli • IR.lv

Spēle par spēli

Egons Dombrovskis (no kreisās), Jānis Skutelis un Andris Keišs
Zane Radzobe, žurnāla Ir teātra kritiķe

Matīsa Kažas jaunā filma Kino un mēs uzbur teātrim radniecīgu atmosfēru

Matīsa Kažas jaunā filma Kino un mēs ar Egonu Dombrovski, Andri Keišu un Jāni Skuteli raksturojama kā dokumentālas filmas un komēdijas sajaukums. Joks iznācis šarmants, un, ja man jāatzīst, ka filma vairāk stāsta par «mēs», nevis par kino, tad, no teātrmīļa pozīcijām raugoties, — jo interesantāk.

Kino un mēs preses relīzē raksturota kā filmizrāde, un teātra elementu tajā ir daudz. Keišs un Dombrovskis pirmām kārtām ir teātra aktieri, Skutelis, kura profesionālās darbības redzamākā daļa saistāma ar televīziju, arī strādā ar dzīvas publikas reakcijām.

Kino un mēs filmēta Jaunā Rīgas teātra aizkulisēs. Bet visteatrālākais filmas elements ir operatora Aleksandra Grebņeva filmētais nepārtrauktais kadrs — gandrīz pusotra stunda vienā elpas vilcienā, kurā kamera kustas līdzi filmas varoņiem, bet pārejas no ainas ainā tiek panāktas nevis ar montāžas palīdzību, bet gaismojot, pietuvinot kameras lēcai planšetes ekrānu vai aizkadrā pārģērbjoties. Filmas radošā grupa — rezisors Kaža, mākslinieks Rūdolfs Baltiņš, kostīmu māksliniece Līga Krāsone un skaņu režisors Jevgenijs Načiss — kolektīvi uzbur teātrim radniecīgu atmosfēru, kurā jaucas laiki un telpas, reālais un iztēle. 

Šis ir kino par kino. Aktieri rekonstruē trīs slavenu filmu — Ezera sonātes, Mērnieku laiku un Dubultslazda — ainas, materiālu bagātīgi apdarinot ar etīdēm par to tapšanas procesu. Anekdotēm ir vēsturisks pamats — Rīgas Kino muzeja materiāli, filmu scenāriji, kinovēstures grāmatās rakstītais, intervijas ar Rīgas Kinostudijas aktieriem un darbiniekiem… Bet galvenais tomēr ir iztēle. Ne jau velti Kino un mēs scenārija autori ir četri — Kaža, Keišs, Dombrovskis un Skutelis, jo daudz kas no filmā redzamā ir improvizācijas rezultāts. Bet, kā jau katrā improvizācijas gadījumā, arī skatītājam ir svarīgi zināt, par ko tiek improvizēts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu