Gaidīšanas politika • IR.lv

Gaidīšanas politika

Aivars Ozoliņš

Valdībai nav stratēģijas Covid-19 epidēmijas apkarošanai

Kopš Covid-19 saslimšanas gadījumu līkne pirms mēneša pavērsās stāvus augšup, premjerministrs un veselības ministre mums stāsta, ka apturēt slimību varam tikai «visi kopā». Taisnība. Taču, ja politiķi nedarīs savu daļu darba, arvien vairāk cilvēku kopā saslims un atsevišķi mirs. Tas diemžēl paliek «scenārijs» arī pēc Krīzes vadības padomes un Ministru kabineta kopējās sēdes otrdien. Visu dienu sprieduši, politiķi nolēma, ka dara pietiekami.

Pagājušonedēļ pozitīvu Covid-19 testu īpatsvars Latvijā pārsniedza 4%, kas ir rādītājs, ka infekcija izplatās «nekontrolēti». Tas ir precīzs situācijas raksturojums (atšķirībā no «otrā viļņa», kas rada iespaidu, ka vīruss ir nekontrolējama stihija) — valdība pašlaik nekontrolē infekcijas izplatīšanos. Nozares profesionāļi brīdina par veselības aprūpes sistēmas sabrukšanu, un satraukumu pauž arī Valsts prezidents.

Egils Levits svētdien uzrunā tautai paziņoja, ka gaida no valdības «ekspertu ieteikumos balstītu plānu» un «precīzu sarunu ar sabiedrību». Otrdien Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule prognozēja, ka, ja viss turpināsies, kā ir pašlaik, mēneša laikā veselības aprūpes sistēma «varētu nonākt kolapsa stāvoklī». Taču premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) pēc sapulces paziņoja par «stratēģiju», kurā pirmais punkts ir pagājušonedēļ pieņemtie pulcēšanās ierobežojumi (privātos pasākumos 10, publiskos 300), tikai nu jau neatkarīgi no tā, vai telpās, vai ārā, un arī pārējie ir situācijas apraksts, nevis stratēģija.

Vīrusa ierašanos pavasarī izdevās nobremzēt tāpēc, ka valdība ātri un asi reaģēja ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu un stingriem ierobežojumiem. Veiksmes šajā stāstā bija tik vien, ka Latvija nebija starp pirmajām epidēmijas skartajām valstīm un ka mums negadījās arī, piemēram, volejbola komanda no Itālijas kā igauņiem. Mums paveicās, ka valdība nopietni attiecās pret apdraudējumu sabiedrības veselībai un paļāvās uz ekspertu ieteikumiem tā novēršanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu