Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Pasaules tirgi

Kraha nebūšot
Pandēmijas laikā, kad globālo vērtspapīru biržas cenu mainība liekas atsvešināta no reālās ekonomikas norisēm (IKP kritums, bezdarba līmenis), īpašas bažas izraisa augsto tehnoloģiju akciju bums un atslābums, tuvojoties rudenim. Tomēr analītiķi uzskata, ka neatkārtosies tā sauktais dot.com akciju krahs kā pirms 20 gadiem. Salīdzinot ar 2000. gadu, šodienas tehnoloģiju akciju cenas ir samērojamas ar šo uzņēmumu labo rentabilitāti, ko nevarēja teikt par agrākajiem dot.com jaunuzņēmumiem. 


Pāragrā pensija
Aviokompānija Air France/KLM pārtraukusi izmantot visus desmit tās flotē esošos pasaulē lielākos lainerus A380. Dīkstāvē savus milžus šobrīd tur arī vairākas citas lidsabiedrības. Tirgus milzu lidmašīnām ar 500 pasažieru vietām divos stāvos kliboja jau pirms Covid-19 pandēmijas, bet tagad ir gandrīz sabrucis. Jauns A380 maksāja līdz pat 300 miljoniem dolāru. Pirmais superlaineris, kas ražots 2007. gadā, jau esot nodots lūžņos, un tas nebūs vienīgais, kuru gaida šāds liktenis.


Kopsolī bankrotē
Bankrotējis viens no ASV vecākajiem  apģērbu mazumtirdzniecības tīkliem Lord & Taylor, kura pirmsākumi meklējami 1826. gadā. Vienlaikus bankrotējis arī tā īpašnieks Le Tote, kas piedāvāja apģērbu abonementu — samērā jaunu biznesa modeli, kas ļāva klientiem saņemt, lietot, atdot drēbes un katru mēnesi paņemt citus apģērbus. Le Tote pārpirka Lord & Taylor pērn, samaksājot 100 miljonus dolāru, bet augustā paziņoja, ka arī pats lūdzis aizsardzību no kreditoriem — ar to arī sākās abu uzņēmumu izputēšana.

Izejvielas


Litija tirgus augs uz elektrisko auto rēķina
Uz elektrisko auto industrijas rēķina augs pieprasījums pēc litija, kuru izmanto baterijās. Līdz 2030. gadam auto bateriju ražošana veidos 79% no globālā litija patēriņa, raksta Argusmedia.com. Pandēmijas dēļ pieprasījums mazliet samazinājās, taču Čīles kompānija Cochilco uzskata, ka tirgus atgūsies un pieprasījums pēc litija kāps no 317 000 tonnu šobrīd līdz 1,79 miljoniem tonnu 2030. gadā. Čīlē un Austrālijā konstatēti pasaulē lielākie litija izrakteņu krājumi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu