Maltīte četrās minūtēs! • IR.lv

Maltīte četrās minūtēs!

«Ar vai bez mums pēc gadiem sešiem vai septiņiem šādi roboti būs visur. Tas būs standarts,» ar lielu pārliecību saka Konstantīns Korčjomkins. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks

Sadusmojušies uz paģirainu pavāru, kas kavē darbu, uzņēmēji Jānis Poruks un Konstantīns Korčjomkins ķērās pie virtuves robota izstrādes. Jau drīz viņi Rīgā atvērs pirmo eksperimentālo Roboeatz ēstuvi, bet abu ambīcijas ir varenākas — pārdot nevis ēdienu, bet gan pašu robotu pasaules tirgū

Video tas izskatās gluži kā futūristiskas filmas pieteikums — balta robota «roka»  čakli grozās ap  spožu katliņu. Pietrūkst vēl tā, lai robots pavārs sāktu runāt, gaužoties par savu ikdienu. Tiesa, tieši no tā šīs iekārtas izgudrotāji, uzņēmēji Jānis Poruks un Konstantīns Korčjomkins, vēlas izvairīties. Pagaidām gan šī vīzija — pavārs, kurš nekad ne par ko nesūdzēsies un spēs strādāt 24 stundas diennaktī — dzīvo gaužām necilā vietā, patiltē pie Zemitānu stacijas, šķūnim līdzīgā būdiņā, kur savulaik atradās uzņēmuma Woki Toki ēstuve. Kad abi ar fotogrāfu ierodamies adresē, viņš neticīgi rausta plecus, jo no ārpuses izskatoties pēc «šrota».

Taču iekšpusē mūs sagaida pavisam ļoti iespējamā nākotne. «Ar vai bez mums pēc gadiem sešiem vai septiņiem šādi roboti būs visur. Tas būs standarts,» ar lielu pārliecību saka Konstantīns, uz liela displeja programmēdams robotu, lai tas pagatavotu kaut ko, ar ko mūs pacienāt. «Tomātiņš, paprika, pieliksim vistiņu, būs gatavs tieši pēc četrām minūtēm. Cepts līdz pat sekundei precīzi ilgu laiku, perfekti pareizā temperatūrā. Un paskaties — kamēr pirmā porcija cepas, viņš jau mazgā nupat lietoto trauku. Tur nebūs vairs ne kripatas iepriekšējā ēdiena ingredientu, kas ir būtiski. Ja nu nākamajam klientam ir, piemēram, alerģija no paprikas.»

Sāka ar finiera modeļiem

«Higiēna būs desmit reizes augstākā līmenī, nekā to iespējams panākt, ja strādā cilvēki,» piebilst Jānis. Vīri zina, par ko runā. Par izgudrotājiem viņi kļuvuši zināmā mērā apstākļu spiesti. Pēdējos desmit gadus abi vadījuši un attīstījuši uzņēmumu Woki Toki, bet īpaši nevēlas, lai tas tiktu pieminēts intervijā. «Cilvēkiem tas pārsvarā asociējas ar nūdelēm. Mūsu robots varēs daudz vairāk nekā tikai uzvārīt nūdeles,» teic Jānis. Tagad viņi ēdiena vietā cer pārdot tehnoloģiju.

Turklāt izklausās visnotaļ pārliecināti par savām spējām šo mērķi sasniegt, par spīti tam, ka ne vienam, ne otram nav nekādas ar tehnoloģijām vai inženierzinātni saistītas izglītības. Tomēr pirms trim gadiem viņi ķērušies pie robota radīšanas, jo noguruši no nemitīgām problēmām ar motivēta darbaspēka trūkumu ēdināšanas biznesā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu