Digitālie nomadi • IR.lv

Digitālie nomadi

Foto — Shutterstock
Čaru Suri, © The New York Times News Service

Kāpēc strādāt no mājām, ja var strādāt no Barbadosas, Bermudām vai Igaunijas? Pandēmija vairojusi attālināti strādājošo darbinieku skaitu, kas gatavi pārcelties pat uz citu valsti. Tiek prognozēts, ka šī tendence turpināsies arī pēc vīrusa uzvarēšanas

Kad vidusskolas skolotājs amerikānis Lamins Ngobe no Delavēras štata galvaspilsētas Vilmingtonas sociālajos tīklos pamanīja ziņas par iespēju strādāt attālināti no Barbadosas, tas viņā izraisīja ziņkāri. «Manā skolā stundas klātienē, visticamāk, neatsāksies vismaz līdz nākamā gada februārim. Turklāt es vēlos valsti, kur situācija veselības ziņā ir drošāka un kur var baudīt labu dzīves kvalitāti,» viņš saka par pagaidu pārcelšanos uz Karību salām. «Es sazinājos ar savas skolas vadītājiem, un viņi manu lēmumu atbalsta.»

Jūlija vidū paziņojot par īpašu viesmīlības programmu uz 12 mēnešiem, Barbadosa kļuva par pirmo no vairākām valstīm, lielākoties Karību jūrā un Austrumeiropā, kas cenšas pievilināt attālināti strādājošos. Programma paredz izsniegt speciālas vīzas vai pagarināt jau esošās, lai tādā veidā stimulētu digitālos nomadus. Līdzīgas vīzas jau piedāvā arī Igaunija, Gruzija un Bermudas. 

Viens no šādu programmu piedāvāšanas galvenajiem iemesliem ir ievērojamais tūristu skaita kritums. «Tūrisms ir mūsu valsts glābšanas riņķis,» saka Eusi Skete, kas vada Barbadosas tūrisma biroju ASV. Pagājušajā gadā šajā mazajā salu valstī ieradās rekordliels ceļotāju skaits — 712 000, un tūrisma nozare veidoja 14% no iekšzemes kopprodukta, liecina Barbadosas centrālās bankas statistika. Šā gada pavasarī iebraucēju skaits bija gandrīz nulle.

Skete cer, ka vīzu programma attālināti strādājošajiem palīdzēs uzlabot ieceļojušo statistiku. Jau pirmajā nedēļā pēc programmas izsludināšanas tika saņemti vairāk nekā 1000 iesniegumu, galvenokārt no ASV, Kanādas un Lielbritānijas. Skolotāja Ngobes iesniegums tika akceptēts augusta vidū, un viņš uz Barbadosu pārcēlās septembra vidū.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu