Žurnāls: Minskā savainotie protestētāji atgūstas Rīgā • IR.lv

Žurnāls: Minskā savainotie protestētāji atgūstas Rīgā

1
Policijas specvienība OMON aiztur protestētāju Minskas centrā vēlēšanu dienas vakarā. Foto — Scanpix

Protesta mītiņu dalībniekiem, kas smagi ievainoti Baltkrievijā, pašlaik valsts piespriež naudas sodus, šonedēļ rakstā ”Bēgot no asinspirts” vēsta žurnāls IR. Izolatoru Minskā, kur OMON nežēlīgi sita simtiem protestētāju, tagad tautā sauc par Osvencimu, ekskluzīvā intervijā IR stāsta trīs nemiernieki, kuri Latvijā ieradušies uz rehabilitāciju.

Trim puišiem no Baltkrievijas tikšanās brīdī vēl nedēļa jāpavada pašizolācijā, tāpēc produktus Rīgas dzīvoklī piegādā brīvprātīgie. Viņi atļaujas iziet pastaigāties parkā, nesatiekoties ar citiem cilvēkiem, daudz laika pavada internetā.

IR neatklās ne vārdus, ne citu informāciju, pēc kuras viņus varētu identificēt. Viņi ir starp tiem nemierniekiem, kas uzrakstījuši iesniegumus par OMON patvaļu. Centušies tiesā apstrīdēt apvainojumus, ir runājuši ar Baltkrievijas opozīcijas medijiem. Vienam atgriešanās mājās nozīmētu dzīvības briesmas, tāpēc viņa glābiņš ir apmesties kādā Eiropas valstī. Enerģētika, IT, naftas pārstrāde — dzīvokļa biedri nosauc nozares, kurās strādā. Diviem Baltkrievijā palikuši bērni. Brīvprātīgie, kas saistīti ar Latvijas NVO tīklu, šiem vīriešiem individuāli piedāvājuši rehabilitāciju mūsu valstī, lai pasargātu no turpmākām represijām.

«Lauzts vaigukauls, galvas hematoma, lauzta kāja,» traumas uzskaita puisis no mazpilsētas. Minskas iedzīvotājs datorā atrod sava ķermeņa foto. Mugura, kājas, dibens — viss klāts milzīgiem, violetiem asinsizplūdumiem. Vairāk nekā 60 sitienu ar gumijas stekiem, viņš nosvērti stāsta, un spērieni ar kājām. «Mani kauli, par laimi, izturēja. Ir sadauzītas aknas, traumatiski palielināta liesa, izmežģīts plecs, bija smadzeņu satricinājums. Vēl nav uzsūkušās visas hematomas.» Trīs vīri rehabilitāciju varēs sākt pēc nedēļas, kad būs beigusies pašizolācija.

Visu rakstu lasiet žurnālā IR šonedēļ.

Komentāri (1)

not mii 30.09.2020. 11.35

sadauzītas aknas – ko tādu vajag izdarīt, lai dabūtu sadauzītas aknas? kas tās par valsti , kur normāls cilvēks var dabūt sadauzītas aknas? kas tāds jādara, lai dabūtu sadauzītas aknas? BML aktīvisti , protams, daudziem baltajiem, ja citu nav , sadauzītu aknas, bet cik ta Belarusijā tādu BML aktivistu , a varbūt puķinisti savējos nebaro, cerībā ka šie dauzīs un tad ēdīs aknas? Diktatoriem tā ierasta prakse – izbarot pretiniekus suņiem, bet kā tad paliek ar aknām?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu