Lūsijas Baltijā, langsam* • IR.lv

Lūsijas Baltijā, langsam*

Lūsija Barnū (pa kreisi) un Lūsija Moralesa (pa labi) vēl Francijā, gatavojoties savai pirmajai etnomūzikas ekspedīcijai Baltijas valstīs un Skandināvijā. Foto no personīgā arhīva
Agnese Linka, Latvijas Radio, speciāli Ir

Kopā ar tūkstošbalsīgu Dziesmusvētku kori nosvinēt savas studiju beigas — šāds sapnis uz Baltiju pērn atveda francūzietes Lūsiju Barnū (28) un Lūsiju Moralesu (27). Iemīlējušas mūsu etnomūziku, abas Lūsijas šovasar atgriezās un pašu rokām izgatavoja sev kokles

Vēss vasaras rīts, stipri līst. Nomaļā guļbūvē, ko Zaubes pagasta Annas Ozoliņu saimnieki dēvē par meža namiņu, nav elektrības. Man pretī sēž jaunas francūzietes un divbalsīgi, neticami izjusti, skandē tautasdziesmu latgaliski. «Tymseņš guoja, tymseņš guoja, es par tymsu nabādoju, bej’ munam(i) kumeļam(i) zvaigžņu dečeits mugorā.» 

Abas Lūsijas ir universitāti nesen absolvējušas mūzikas terapeites, kuras pirms gada šurp atveda interese par Dziesmu-svētkiem, bet atgriezties vedināja baltiešu dziesmotās revolūcijas stāsts.

Ceļojums, kas atver prātu

Lūsijas satikās 2015. gadā Pola Valerī Universitātes auditorijā Monpeljē un, kā jau vārdamāsas, iedraudzējās. Kad dzirdējušas par Baltijā dzīvajām Dziesmusvētku tradīcijām, sākumā tikai pajokojušas, ka būtu labi studiju beigas nosvinēt, nokļūstot tūkstošbalsu kopkorī. Taču pamazām joks pārtapa nopietnā, rūpīgi plānotā projektā ar nosaukumu Dziedot ceļā (Singing on the Road / On ira chanter chez vous), ko pašas meitenes dēvē par etnomūzikas ekspedīciju. Viņu mērķis — pētīt UNESCO Nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā iekļautās baltiešu muzikālās tradīcijas, tuvāk iepazīt arī ziemeļvalstu tautas mūziku un pieredzes apmaiņā tikties ar praktizējošiem mūzikas terapeitiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu